Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йотова: България е под силен европейски натиск за Северна Македония

Политика

Йотова: България е под силен европейски натиск за Северна Македония

Йотова: България е под силен европейски натиск за Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

„България продължава да бъде под силен европейски натиск да се откаже от ветото си върху преговорите за членство на Северна Македония в ЕС“, обяви пред БНР вцепрезидентът Илияна Йотова.

В същото време, според нея, в ЕС има все по-голямо разбиране за исканията на София към Скопие, свързани най-вече с правата на хората с българско самосъзнание.

„Дали тези условия, които ние поставяме, ще бъдат още в първата глава, или ще бъдат записани и ще минават като червена нишка през целия преговорен процес, или ще бъдат изведени накрая в отделна 36-а глава, това е въпрос и на изработването с условията и с това, че ще се вземе предвид българската позиция“, обясни тя.

Въпросът ще бъде обсъждан на предстоящата през октомври среща „ЕС-Западни Балкани“, организирана от Словенското ротационно председателство на Евросъюза.

По думите на вицепрезидента след това, което се случва и с краха на 46-ото Народно събрание, тя е оптимист, че политиците у нас трябва да започнат да си говорят:

„Определено оптимист съм. Заявките са за научени уроци, за повече разум и мъдрост. Очаквам по-добър диалог между партиите след следващите избори. Важното е какво правим със страната си през следващите месеци, защото целият свят навлиза в криза след толкова тежката пандемия. Ще има сериозни социални проблеми. Аз бих застанала и бих искала да бъда част от това мнозинство в страната, което да даде гаранции на хората, че има стабилно правителство, което мисли за тях. Така че държавата да върви напред и да се развива - и чрез икономиката ни, чрез Плана за развитие, и че тези стъпки ще ги правим заедно с хората. Смятам, че следващите месеци България може да постигне много. Това е нашето послание и като президентска двойка, което ние никога не сме изоставяли", заяви още Йотова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети