Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йотова: Мерките за COVID-19 у нас са правилни, националният план проработи много бързо

Политика

Йотова: Мерките за COVID-19 у нас са правилни, националният план проработи много бързо

Йотова: Мерките за COVID-19 у нас са правилни, националният план проработи много бързо - Tribune.bg
Снимка:

Всичко, което се предприема, е в правилна посока. Важното е да сме достатъчно съзнателни като хора, посочи вицепрезидентът

„Когато мине пикът на кризата с коронавируса, ще има, защото са необходими, промени в Европейската комисия. Досега не чух нито един европейски лидер, който да има силата и да поеме отговорността от името на целия Европейски съюз… Процесите днес можеше да бъдат избегнати. Лошо лидерство и слабо лидерство на ЕС“. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея в началото на кризата всяка страна от Европа е реагирала поединично и за себе си.

„Още в началото да бяха взети общоевропейски мерки, особено по външните граници на ЕС, да бяха подпомогнати страни като България, не сега да стават проблемите с транспортните коридори. Ако бяха вкарани в оборот европейските финанси, имаме поне три фонда, които могат да бъдат използвани, за да не започне икономиката да буксува… Одобрявам, че у нас се взеха много по-бързи мерки, изпреварихме доста държави като Франция, Германия, Испания. Националният план проработи много по-бързо“, посочи тя.

Йотова заяви, че мерките, предприети у нас, са правилни.

„Всичко, което се предприема, е в правилна посока. Важното е да сме достатъчно съзнателни като хора… Очаква се да бъде предложен специален закон за извънредното положение“, коментира още вицепрезидентът.

Според нея липсва по-цялостна картина на онова, което става в държавата, извън големите градове, където все още няма случаи на коронавирус.

„Какво става в малките общини, областните центрове, как са организирани кризисните щабове“, посочи тя.

Илияна Йотова заяви, че е редно да се помисли и за една структура, която денонощно да анализира ефектите върху българската икономика и да предлага своевременни действия.

„Ако рамката на мерките за извънредното положение беше очертана по-сериозно, ако през първия ден не се сменяха три пъти сигналите, които се даваха до обществото, щяхме да избегнем всичко това с паниката. Има спекула, но ще се вземат мерки. Надявам се, че всичко това ще бъде прекратено“, заяви тя.

По думите на вицепрезидента институциите трябва да са на мястото си и да дават гаранциите, че има държава, която защитава своите граждани.

„Най-важната задача е да работим за укрепване на здравната си система… И ресурсът, който е налице, трябва да бъде насочен към цялата здравна система. След тази криза цялото ни здравеопазване ще излезе доста по-силно и по-стабилно. В такива кризи е важно да си извадим поуки“, смята Йотова.

Тя подчерта, че като народ трябва да си направим един извод:

„Когато обществото ни е силно и когато сме се хванали за ръце, макар и в мислите си, ще бъдем по-силни и ще се справим по-лесно и по-бързо".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети