Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йотова: Неуверени са първите стъпки на правителството, оценката ми е четири и половина

Политика

Йотова: Неуверени са първите стъпки на правителството, оценката ми е четири и половина

Йотова: Неуверени са първите стъпки на правителството, оценката ми е четири и половина - Tribune.bg
Снимка:

„Неуверени са първите стъпки на правителството, нужна повече информация от всеки един министър за свършеното през тези 100 дни. Не е лесно да се разгражда една система от 12 години. Те самите отчитат, че промяната трябва да става малко по-бързо. На този етап четири и половина е максималната оценка, която може да се постави на правителството засега”, това каза в "Офанзива“ вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

„Представях си една много по-сериозна алтернатива, но трудно се случват промените в една четворна коалиция. Имам надежда в една управленска програма със срокове. Предстоят инвестиции. За мен коалицията е стабилна, колкото и трудно да се взимат решенията.

„Ако нещо не харесвам, това е прекалената феодализация на министерствата по партии”, заяви още вицепрезидентът.

Все пак за Илияна Йотова на този етап, в кризите, кабинетът се справят сравнително добре. Тя би искала да има повече решителност в съдебната реформа.

„Инфлацията се нуждае от по-стройна програма, която да развива бизнеса, не да чакаме на компенсации и помощи”, отбеляза тя.

Войната

„Българските институции отговориха адекватно на предизвикателството още от самото началото”, смята вицепрезидентът. „Анексирането на Крим постави голямата тема за енергийните доставки от Русия. Сега вече се стигна до споразумение за общо закупуване на газ от различен доставчик. Днес тази стратегия е напълно възможна. България ще има много важна функция, ние имаме хранилище за втечнен газ, а седем държави от ЕС нямат", отбеляза Йотова.

Тя подчерта, че Крим е анексирана територия от страна на Русия, а Румен Радев никога не е оспорвал това, репликата му е била за актуалното състояние в онзи момент.

Рокадите в кабинета

„Учудващо е отстраняването на кадрите на служебното правителство от кабинета, но е важно да се избегне назначаването на „калинки”, смята Илияна Йотова.

„Правилно е постъпил премиерът Петков да освободи Стефан Янев като министър на отбраната, защото беше ясно, че между тях има недоверие. Янев е бил прав, да изяви позицията си открито”, отбеляза тя. Според Йотова политическият проект на Стефан Янев би получила много симпатии от много формации, но подчерта, че президентството не се занимава с партийно строителство.

Руския посланик

„Поведението на Елеонора Митрофанова е недопустимо, България не е васална страна, към българските власти и народ трябва да се подхожда с уважение”, категоричена бе Йотова.

Конституция

„Нашият проект за Конституция е готов и ще го представим на парламента, но чакаме да видим и предложенията от народните представители. Целият проект не съм чела, но съм запозната с някои предложения. Имам информация и за промяна в съдебната система, но не може да се говори за промяна в държавното управление, това беше изборен похват на някои от партиите, в това няма нищо вярно", категорична е Йотова.

Радев - Петков

„Няма напрежение между Президентството и кабинета, нашата позиция е чиста и откровена. Нашата отговорност е пред българските граждани, когато виждаме проблеми, излизаме и откровено ги посочваме, ние не сме PR на правителството, нито критици”, подчерта вицепрезидентът.

Арестите

„Върховенството на закона, ако се спазваше в България, нямаше да има два мониторингови доклада от ЕС”, заяви Йотова.

„От вчера има новина за разследване от европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства. Реторичен е въпросът защо българската прокуратура не се е занимавала с тези злоупотреби. Това е лош сигнал към Европа, проблемът е, че имаме още много да вършим", добави тя.

„Не подкрепям действията на Бойко Рашков, но ги разбирам”, каза Илияна Йотова.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп