Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йотова: Предстои да видим какво са замислили

Политика

Йотова: Предстои да видим какво са замислили

Йотова: Предстои да видим какво са замислили - Tribune.bg
Снимка:

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова партиите от управляващата коалиция за разум, защото става дума за съдбата на България, но допълни, че решението дали ще има правителство е на партиите. Йотова коментира политическата ситуация в у нас от Букурещ, където е на посещение, предаде БНР.

На въпрос има ли шанс за правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС, вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че се учудва от липсата на политическа култура и на двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Решението дали ще има кабинет е на политическите партии, каза Йотова и припомни, че Президентството е спазило всички правила. Държавният глава е провел политически консултации с шестте партии, връчил е първия мандат, а след декларираното намерение на кандидата за премиер, че ще предложи кабинет, е издал указ, който е в Парламента.

На въпроса на БНР дали е оптимист, че, подобно на Румъния, в България ще се осъществи успешна ротация между премиер и вицепрезидент, вицепрезидентът Йотова отговори:

"В Румъния имаше правила, имаше сключено коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден този кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. В Румъния в  тази коалиция са две партии, които имат много сходни политически идеи, позиции, политики, докато, за съжаление, това при нас не е точно така и вие много добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Ситуацията е различна, независимо че общата дума е "ротация". Що се отнася до случващото се в България, аз нищо не мога да коментирам, защото днешният ден се отличава с мълчание и тишина. Предстои да видим какво са замислили. От Румъния само можем да им кажем, че това не е само тяхна работа - четири политически партии, които участват в две коалиции в една довчера обща коалиция - става дума за съдбата на България и трябва да има разум. Но в крайна сметка решението ще бъде тяхно".


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Илияна Йотова
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети