Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йотова за арестите: Вярвам в действията на кабинета, ще има продължение

Политика

Йотова за арестите: Вярвам в действията на кабинета, ще има продължение

Йотова за арестите: Вярвам в действията на кабинета, ще има продължение - Tribune.bg
Снимка:

Безпрецедентна е бежанската криза за Европа и за съжаление ще има много последици за в бъдеще, коментира вицепрезидентът

Вярвам в действията на българското правителство. Министър-председателят и вицепремиерът и министър на финансите твърдо застанаха зад тази акция, вероятно имат своите основания, но смятам, че този сюжет ще има своето продължение. Още повече, че се говори за одитен доклад за използването на европейски средства. Така Илияна Йотова коментира във ВеликоТърново арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова от миналата седмица, информира „24 часа“.

„За себе си направих един извод – промяната ще стане тогава, когато в името на закона се предприемат законови действия“, допълни тя.

„Безпрецедентна е бежанската криза за Европа и за съжаление ще има много последици за в бъдеще. Над 3,5 млн. разселени хора - това Европа не познава от Втората световна война. Задължително трябва да се обърнем към европейските институции за допълнителна помощ“, смята вицепрезидентът.

Илияна Йотова каза, че ще бъдат освободени около 420 млн. евро за всички държави за преодоляване на последиците от бежанската криза, като тези пари се разпределят на квотен принцип. „Но можем да преговаряме за значителна сума за подпомагане на хората, които приемат бежанците у нас“, коментира тя.

Има много какво да се направи още за българските общности в Украйна. „Знаете, че ЕС задейства директивата за временното убежище, но България трябва да направи своя план, тъй като директивата е малко стара, тя е от началото на 2000 година, правена е за друга война. Тя трябва да се осъвремени и в програмата, която българското правителство трябва да състави, трябва точно тези недостатъци да бъдат избегнати.

Илияна Йотова визира, че временна закрила може да се дава до 1 година  и това означава, че ние трябва да сме готови да дадем временно убежище, подслон, място за живеене, възможности за предлагане на работа, образование за децата, социални помощи.

Вицепрезидентът бе гост на празника на старата столица, който се отбелязва на 22 март.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети