Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Юлиан Попов: България няма да нареже нито една централа

Политика

Юлиан Попов: България няма да нареже нито една централа

Юлиан Попов: България няма да нареже нито една централа - Tribune.bg
Снимка:

Преговорите с ЕС по никакъв начин не са свързани с реалното затваряне, заяви категорично пред БНР министърът на екологията Юлиян Попов.

"Това, че са посочени някакви цели - например тази цел 40% намаляване на емисиите - тя ще бъде постигната несъмнено. Ако я махнем, това нищо няма да промени. Ако я оставим и не я постигнем, ще влезем в някакво наказателно постановление, в някакво нарушаване на договор и нищо особено няма да се случи. Фактът, че тя е там, е просто индикативен факт. Т.е. ние няма да нарежем и унищожим нито една централа, няма да я съборим, освен ако компанията, която я притежава, не го направи, а това също ще стане, защото частните централи, когато започнат да губят, те просто ще затворят - това няма нищо общо с правителството", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Министърът смята, че държавната въглищна централа трябва да бъде запазена като стратегически резерв и да бъде обслужвана като такъв:

"Това не означава, че тя ще работи с пълен капацитет, защото това го определя пазарът. Но тя трябва да бъде запазена, защото ние трябва да управляваме геополитически рискове от висок порядък в бъдеще. Ние трябва да бъдем подготвени".

По отношение на мините той добаи: "Дори утре всичко да прекъсне да работи, мините трябва да продължат да работят поне 3000 души в продължение на 10 години. Това е осигурена работна ръка, защото зариването, изравняването на тези терени изисква тази работна ръка за 10 години. Каквото и да правим, тези места са осигурени".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети