Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Юлий Павлов: Десните избиратели няма да изберат Мая Манолова

Политика

Юлий Павлов: Десните избиратели няма да изберат Мая Манолова

Юлий Павлов: Десните избиратели няма да изберат Мая Манолова - Tribune.bg
Снимка:

Разлика Фандъкова - Манолова ще бъде 5% в полза на кандидата от ГЕРБ, смята социологът

Десните избиратели в София няма да предпочетат за кмет на столицата Мая Манолова. Тази прогноза направи социологът Юлий Павлов пред NOVA телевизия. Той коментира изследване на неговия Център за анализи и маркетинг, според което кметът Йорданка Фандъкова води с 3 - 4% пред Манолова.

Изследването е направено сред 1007 пълнолетни граждани на Столичната община между 20 и 30 септември. Проучването е със собствено финансиране и е част от изследователската програма на Центъра за анализи и маркетинг.

Всичко ще се реши на втори тур, категоричен е Павлов. Според него окончателната разлика Фандъкова - Манолова ще бъде 5% в полза на кандидата от ГЕРБ.

Той обясни, че 57% от запитаните казват, че със сигурност ще гласуват и знаят за кого. „В София има около 1 млн. избиратели. Това означава около 570 000 души. Още 10% твърдят, че ще гласуват, но не знаят за кого. Още 15% казват, че още не са решили дали ще гласуват”, каза Павлов. Неговата оценка е, че ще гласуват повече хора отколкото на предишния вот, но не повече от 450-500 хил.

47% от гласувалите на първи тур ще предпочетат сегашния кмет, 42% - ще дадат вот за Манолова, което преизчислено прави 52,7% за Йорданка Фандъкова срещу 47,3% за Мая Манолова, обясни социологът.

Манолова има да наваксва, категоричен беше той.

Част от десните избиратели още на първи тур ще гласуват за Йорданка Фандъкова. Доказва го фактът, че подкрепата за кандидата на "Демократична България" Борислав Игнатов е около 5%, докато за листата на партията - почти 8%, коментира социологът.

На втори тур около една трета от десните избиратели няма да гласуват. Останалите, в съотношение 2:1 и дори 3:1, ще подкрепят Йорданка Фандъкова, прогнозира Юлий Павлов.

Според Юлий Павлов е жалко, че кампанията не е започнала по-рано.

„С изключение на г-жа Фандъкова и г-жа Манолова, които без да са обявили кандидатурите си явно, все пак още от края на европейските избори се знаеше, че те ще бъдат най-вероятно водещите кандидатури в София. Борислав Игнатов и Борис Бонев също заявиха сравнително навреме своето участие. Но имахме толкова много кандидати регистрирани в последния момент. Резултатите на всички останали под Борис Бонев са под 1%, само Десислава Иванчева е между 0,5 и 1%, всички останали са под 0,5%”, заяви Павлов.

„Джамбазки и Волен Сидеров също се регистрираха късно, но за тях по-отрано се знаеше, че ще бъдат кандидати”, заяви Павлов. 

„Истинската задача на кандидатите, а и на партиите, е не толкова да събират нови избиратели, а да мобилизират тези, които вече са направили своя избор. Тези, които биха гласували за избрания кандидат, ако им занесем урната вкъщи. Те трябва да бъдат мобилизирани, за да отидат да гласуват”, заяви социологът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати