Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Юрий Асланов за новата коалиция: И в други случаи БСП е играла практически ролята на фикуса

Политика

Юрий Асланов за новата коалиция: И в други случаи БСП е играла практически ролята на фикуса

Юрий Асланов за новата коалиция: И в други случаи БСП е играла практически ролята на фикуса - Tribune.bg
Снимка:

„Нашият опит показва, че обикновено в такива широки коалиции, в крайна сметка щетите ги понасят левите партии, а през тази година БСП претърпя електорален срив, включително и в България. Опитът е такъв. Винаги, когато БСП е участвала в управлението в коалиция с други партии, тези партии не са напускали управлението с толкова негативи, колкото БСП. И доколкото е възможно да се повтори същото, това заплашва нейното съществуване въобще, след като през тази година БСП претърпя безпрецедентен електорален срив.“ Това заяви пред „дир.бг“ социологът Юрий Асланов.

По думите му БСП поема риск с влизането в тази коалиция, защото левите хора не са склонни на тактически компромиси, когато става дума за упражняване на власт и участие в управлението. Според Асланов левите хора не са склонни на такива компромиси, както десните, и това поставя под риск перспективата за БСП.

Запитан дали, ако Нинова поеме вицепремиерски пост това няма да повляе на избора за нов лидер на Партията, Асланов е категоричен, че това е почти сигурно. „Тя остави впечатление, че цялата коалиция се върти около нея, за да й намери някаква подходяща длъжност и за да запази партийния си пост. Хората, които искат нейната оставка, няма да се откажат от това. Те ще продължат да я искат. Въпросът ще бъде доколко оценката в партията за успеха или неуспеха за участието на БСП в това управление ще надделее към хипотетичния момент, когато трябва да се решава въпросът с тази оставка. Да речем, към края на януари, макар че аз още не съм сигурен, че тази оставка реално е подадена и че наистина в близко време ще се обсъжда. Но, да предположим, че ще се обсъжда“, допълни той.

По думите му Нинова и утре ще направи всичко възможно, за да избегне пленума на партията или поне той да не се състои присъствено. „Не съм сигурен, че тя ще успее точно на утрешния пленум да реши въпроса с избора на заместник на председателя до провеждането на следващия избор, но за нея няма да е приятно това, което ще се обсъжда на пленума. Защото, горе-долу е ясно, че и в Националния съвет, и извън него, хората, които искат нейната оставка, говорят едно и също - че тя трябва да освободи партията от себе си. И макар това да не е най-важният проблем на БСП, без неговото решаване не може да се пристъпи към решаването на нито един от другите, по-големи проблеми“.

На въпрос дали е възможно бъдещата коалиция да изкара четири години, социологът е на мнение, че понякога нещата, които изглеждат най-нестабилни, се оказват най-дълговременни именно защото са споени от интереси.  

Според Асланов и самото разпределение на министерствата не е правилно, тъй като цялата власт ще се концентрира в една партия, отговаряща за определеното министерство.

„Колкото и съгледвачи да сложите, това нарушава идеята за общи политики на правителството. Това означава опасност всяко министерство да си провежда своя политика, подчинена на някакви тяснопартийни интереси. Впрочем, това сме го преживявали и знаем как свършва. Аз не знам колко пъти трябва да правим едно и също, за да очакваме различен резултат. Ако не се направи различно от предишните коалиционни формули, когато наистина така бяха построявани правителствата, това министерство - на тази партия, колкото и политкомисари да се сложат в това министерство от страна на другите участници в коалицията, все пак нещата ще се диктуват от една партия. Това не само не е полезно, то е намразено от българските граждани. Спомняте си отношението към тройната коалиция, към четворната през 2014 г. При всички коалиционни формули, когато се приписваше на определена партия определена политика, помните как изглеждаше това в масовото съзнание“, припомни Асланов.

Асланов е на мнение, че пленума утре ще подкрепи споразумението, тъй като в Националния съвет хората са подбрани лично и на практика, назначени от самата Корнелия Нинова

Според структурните промени в кабинета БСП остава без полагаемите министерства и ключови агенции и в други ще бъдат съсредоточени големите финанси, което според Асланов подсказва недоверието на останалите в коалиционни партньори към БСП. Според него това ще бъде унизително за БСП и трябва да се разглежда в контекста на това, че БСП е в криза, особено след тази поредица от низходящи изборни резултати.

„Но ние знаем, че и в други случаи БСП е играла практически ролята на фикуса, участвайки в различни формати на коалиции. Изобщо БСП трябваше първо да се разбере със себе си, да разбере кого иска да представлява и какво иска да направи в политиката, но нямаше време за това, и ръководството я тласна в прегръдките на неолибералната парадигма отново. Със сигурност това за БСП няма да завърши добре, колкото и да продължи“, допълни още Асланов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети