Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. За 24 май: Радев призова да не допускаме плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието

Политика

За 24 май: Радев призова да не допускаме плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието

Снимка:

Президентът Румен Радев отправи поздравление по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от прессекретариата му.

Ето го пълното слово на държавния глава:

„Скъпи сънародници, на 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света.

Всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.

Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината.

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието.

България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!

Честит празник!"  


Коментари (2)

Оксиморон Нелепо е гротексно е, че този (ведно с Деса) се посажда сред „знаещите и чистите духом, които ще водят България“.
24.05.2020 14:24 / Отговор
Гневна Този човек мръсно и страхливо намеква за " Винету" , но той самият сигурно само устава е чел.
25.05.2020 21:57 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още