Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. За базите за F-16 имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях

Политика

За базите за F-16 имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях

За базите за F-16 имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях - Tribune.bg
Снимка:
Общо 90 договора за изграждане на 48 обекта на обща стойност 385 849 427 лв. е сключило Министерството на отбраната във връзка със създаване на бази за бъдещите самолети F-16 Block 70 в България, но част от тях трябва да бъдат развалени, става ясно от отговора на министър на отбраната Тодор Тагарев до депутата Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.
Сключени са 32 договора на стойност 234 674 713 лв., пряко свързани с приемане на самолетите от САЩ. Останалите 58 договора имат отношение към експлоатацията и подобряване на инфраструктурата на авиобазата и са на обща стойност 151 174 714 лв.
Обектите, пряко свързани с приемането на самолетите, са 15. Тези, свързани с експлоатацията и подобряване на инфраструктурата на авиобазата, са 33 на брой.
По думите на министър Тагарев изпълнението на сключените договори зависи от редица фактори - кризата с Ковид-19, настъпилите високи нива на инфлация в национален и световен мащаб, които оказват пряко влияние и върху сроковете за изпълнение, и върху финансовите разходи.
"Такива затруднения са свързани с извършване на доставки, недостиг и/или липса на някои от основните строителни материали, производство и доставка на технологично оборудване и агрегати и др. По тези причини изпълнителите са информирали Министерството на отбраната за необходимост от индексиране на стойността за изпълнение на СМР (строително-монтажни работи) по договорите, а по някои от тях за необходимост от удължаване на срока за изпълнение или за невъзможност от изпълнение. Това предизвикателство е анализирано във връзка с допустимостта и законосъобразността", пояснява Тагарев.
Поради тази причина са сключени допълнителни споразумения към 18 от сключените договори, за които е приложена методиката за изменение на цената на договори за обществена поръчка в резултат на инфлация. Спазено е законовото условие увеличението на цената да не надхвърля 50% от стойността на основния договор, уверява Тагарев. Той отбелязва още, че част от фирмите са в невъзможност да изпълнят поетите ангажименти и трябва да се прекратят. Министърът допълва, че МО е предприело срочни действия 8 от договорите да бъдат законосъобразно прекратени. Предприети са и последващи действия по провеждане на обществени поръчки за сключване на нови договори.
"В тази връзка вече са прекратени два от договорите и са сключени нови договори за изпълнение. Предстои да бъдат прекратени останалите шест договора, след което ще бъдат сключени нови. За завършване на инфраструктурата за приемане на F- 16 в трета изтребителна авиационна база ще бъдат необходими още пари", уточнява още Тагарев. На въпрос каква част от средствата са финансирани от държавния бюджет, НАТО и ЕС, той е отговорил, че по линия на НАТО е осигурено финансиране от 68 825 778 лв., а останалата част - 165 848 935 лв., са от бюджета на Министерство на отбраната. Всички договори обаче, отнасящи се за експлоатация и подобряване на инфраструктурата на авиобазата, са изцяло финансирани от бюджета на Министерство на отбраната.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети