Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. За над половината българи евроизборите са важни, ГЕРБ държат първото място по симпатизанти

Политика

За над половината българи евроизборите са важни, ГЕРБ държат първото място по симпатизанти

За над половината българи евроизборите са важни, ГЕРБ държат първото място по симпатизанти - Tribune.bg
Снимка:

Спад в положителното отношение към президента и омбудсмана

За над половината от всички българи (54%), предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. Това сочи предварително проучване на “Тренд”, направено по поръчка на вестник “24 часа”. В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на ГЕРБ и БСП, като сборът от опциите „изключително важни“ и „по-скоро важни“ сред привържениците на двете големи партии е близо 80%. Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори, сочи анализът. Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29).

В сравнителен план между проучването през януари и това през февруари не се отчита динамика спрямо партийните предпочитания на основните партии. ГЕРБ задържат първото място и този месец (18,3%), следват ги БСП, ДПС и Обединени патриоти.

Наблюдава се спад в положителното отношение към президента и покачването на отрицателното. Това е видима тенденция от ноември месец миналата година. Ако през ноември засичахме 59% положително отношение спрямо 26% отрицателно, то през февруари това съотношение вече е 53% към 31%.

Парламентът продължава да се ползва с осезаемо ниска легитимност и това няма как да е учудващо на фона на политическите скандали, които ползват именно тази трибуна.

При омбудсмана Мая Манолова също се регистрира известна ерозия на оценката.

Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението. Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%. Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

Цялото изследване може да видите тук.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати