Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Трябва да има бързи транзитни коридори за хора и стоки в ЕС

Политика

Захариева: Трябва да има бързи транзитни коридори за хора и стоки в ЕС

Захариева: Трябва да има бързи транзитни коридори за хора и стоки в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто се договориха да работят за общоевропейско решение за бързи транзитни коридори за преминаване на границите на ЕС на стоки и на завръщащи се по родните си места граждани на страни от съюза. Тяхното движение среща трудности след въведените ограничения в европейските страни заради разпространението на коронавируса.

„Трябва да има общоевропейско решение, транзитните коридори трябва да бъдат ясни и координирани на европейско ниво. Хората, които се връщат по домовете си, и товарният транспорт не трябва да бъдат ограничавани“, заяви Екатерина Захариева.

Министър Екатерина Захариева прие днес колегата си Петер Сиярто, който е на посещение в София, по негово искане. Външният ни министър подчерта, че България бе първата, която усети предизвикателствата от забавянето на движението на стоки и на гражданите си до територията на страната.

„Още преди 15 дни българският премиер, министърът на транспорта и аз настоявахме да има общо европейско решение. Все още има напрежение и забавяне по границите в някои части на Европа, но бих призовала, ако не се изпълняват препоръките на ЕК, да има и решение на Съвета“, посочи Екатерина Захариева. Тя подчерта колко е важно за гражданите и икономиката да бъде осигурен безпроблемен транспорт  на стоки от първа необходимост – храни, медицинска техника, маски, лекарства. 

Петер Сиярто изрази подкрепа за българската позиция и подчерта, че в рамките на ЕС Унгария и България имат общо мнение по много въпроси.

„Тези общи позиции имат още по-голямо значение в трудни времена като сегашните. Двамата министри изразихме солидарност по повод проблемите, свързани с коронавируса, и се съгласихме, че всяко правителство и всяка държава имат двойна отговорност – първо трябва да защитят собствените си граждани, тяхното здраве и в същото време трябва да осигурят постоянното зареждане със стоки на страната си и работата на икономиката. Затова стоките и тяхното движение трябва да вървят без проблем“, заяви унгарският външен министър.

Той гарантира, че отвореният за български граждани коридор на унгарските граници от 21 ч. до 5 ч. сутринта ще работи при условие, че няма промяна в граничния режим на Румъния. Към момента няма данни за напрежение при преминаване на границите на Унгария.

Екатерина Захариева изтъкна и значението за всички страни от ЕС на безпроблемното движение на товарни камиони през българо-турската граница във връзка с наложените ограничения от Турция за подлагане под карантина на граждани от 68 страни.

„ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е един от най-натоварените гранични пропускателни пунктове. Нашият премиер и вътрешният министър днес бяха там. Мога да уверя, че България ще направи всичко възможно заедно с нашите турски приятели, за да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно“, заяви първият ни дипломат.

Днес българската страна е изпратила до Турция конкретно предложение за решаването на проблема с опашката от тирове на българска територия и забавянето на преминаването на българо-турската граница.

„Това ще бъде решение за цяла Европа и за българския бизнес, както и за редица европейски държави. Нямаме интерес трафикът да се прекъсва. Полагаме усилия да се реши устойчиво проблемът и да не се получават такива огромни опашки в близките дни отново“, каза министър Захариева.

Във връзка с коронавируса външният ни министър и унгарският му колега обсъдиха и трудностите с връщането на граждани на двете страни у дома. Двамата се договориха да продължат координацията и двете страни взаимно да си помагат за прибиране на гражданите ни от трети страни. По указания на външния ни министър дипломатическите ни мисии по света са събрали данни за всички наши сънародници, които имат необходимост от съдействие за завръщане. Към момента става въпрос за 718 български граждани, от които 79 туристи, сред които в Чили и на остров Бали.

„Работим по всички случаи, включително координирано на общоевропейско ниво, така че да можем да приберем гражданите си. Призовавам за търпение. Повече от 80 процента от търговските полети, например, вече не се осъществяват“, каза външният ни министър.

Екатерина Захариева и Петер Сиярто дискутираха и проблема с миграцията и охраната на външните граници на ЕС. Сиярто благодари на българското правителство за усилията, които полага за охраната на външните граници на съюза. Според него е нужно ново общоевропейско споразумение с Турция, защото без нейната роля натискът по външните граници на ЕС би бил непосилен.

Двамата министри се договориха България да се включи в унгарски проекти за подкрепа на християните в Близкия изток чрез реновиране на християнски училища, болници и църкви. Екатерина Захариева прие поканата на Петер Сиярто да посети Будапеща през октомври на първо свое двустранно посещение в Унгария. То ще бъде посветено на 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати