Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. За първи път депутати се регистрираха онлайн за заседание на парламента (ДОПЪЛНЕНА)

Политика

За първи път депутати се регистрираха онлайн за заседание на парламента (ДОПЪЛНЕНА)

За първи път депутати се регистрираха онлайн за заседание на парламента (ДОПЪЛНЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Петима депутати от мнозинството се регистрираха по електронен път

За първи път депутати се регистрираха онлайн за заседание на Народното събрание.

Петимата народните представители от мнозинството, които са с ковид или са карантинирани, успяха да дадат гласа си за кворум в зала.

По електронен път се включиха на живо пред колегите си в пленарна зала депутатите Александър Ненков, Анна Александрова, Митко Полихронов, Пламен Нунев и Младен Шишков. След 116 гласа на депутати, регистрирали се в зала, и петима – онлайн, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че има кворум от 121 депутати и откри заседанието на парламента.

Проф. Георги Михайлов от БСП предложи изслушване на здравния министър във връзка с пандемията, но председателката на парламента обяви, че предложението не е по Правилника за работа на парламента. Председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова се обърна към социалистите и ги обвини, че разиграват партизански игри.

"Колеги социалисти, вашата наглост е безмерна. Продължавате да се криете по коридорите, докато включваме колегите на кислородно лечение. Що за опозиция сте вие. Явно партизанлъкът ви е в кръвта. Знаете какъв е редът, престанете с тези дребни партизански игри", изтъкна д-р Дариткова и помоли колегите й да не подкрепят предложението на левицата. В отговор председателката на парламента обяви, че няма да го предлага на гласуване, защото не е внесено по Правилника за работа на Народното събрание. 

Д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ подкрепи Цвета Караянчева и подчерта, че поведението на депутатите от БСП е безотговорно към българските граждани.

„Времето, в което живеем, показва кой е отговорен. БСП проявяват изключителен цинизъм. Не знам колко групата е „за България“, но в момента в който се регистрираме започват с процедурни хватки да блокират и саботират работата на Народното събрание. Колегите ни са в болница, защото колегите от БСП хвърляха и горяха маски“, напомни д-р Иванов.

Социалистът Явор Божанков защити позицията на колегите си да не се регистрират за постигане на кворум и обвини управляващите, че в най-голямата криза вкарват лобистки текстове, които от БСП не биха подкрепили.

В отговор Цвета Караянчева подкани социалистите и те да вкарват текстове по законопроектите.

Филип Попов от БСП използва процедура, за да напомни на председателката на парламента, че нарушава чл. 113 от Правилника за работа с решението си да не подлага на гласуване искането за изслушване на здравния министър в парламента.

„Не смятате ли, че оттук всички решения в зала ще са атакуеми. Има становище по въпроса на правна комисия, запознайте колегите. Това е недопустимо“, подчерта Попов.

„Ще остана безмълвна, защото наглостта взема застрашителни размери. Смятам, че не се интересувате от темата, която повдигате. С процедурни хватки извивате моите ръце“, коментира Цвета Караянчева.

Филип Попов отбеляза, че председателката на парламента си служи с ултимативен тон, който не отговаря на високата трибуна и я помоли да се обърне към практиката на Народното събрание.

Последва декларация на партия „Воля“, в която лидерът й Веселин Марешки обвини социалистите, че си „играят на котка и мишка“ с колегите си от мнозинството.

„Недопустимо е в такъв момент да саботираш държавата, да й вредиш и да наричаш себе си народен представител. Имаш да отстояваш идеи, но цената не може да бъде България. България и българският народ ще ги има, дори когато Корнелия Нинова я няма. Влезте в дневния ред на народа поне в края на мандата“, призова Марешки.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати