Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. От ВМРО настояват за повече българска музика в ефира

Политика

От ВМРО настояват за повече българска музика в ефира

От ВМРО настояват за повече българска музика в ефира - Tribune.bg
Снимка:

Квотите да се отнасят както за обществените, така и за частните медии у нас

Предложение за въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир ще внесат от "Обединени патриоти". Поправката им е записана в Закона за радио и телевизията, съобщи депутатът от ВМРО Мария Цветкова на брифинг в парламента.

„Това предложение е с цел стимулирането на производството и разпространението на българска музика в медиите, като с това целим съхраняването на българската култура и език“, обясни идеята на предложението народният представител.

Цветкова допълни, че по този начин ще се насърчи използването на български език в ефира.

„Това, което предлагаме конкретно в законопроекта, е най-малко 1/3 от дневното музикално съдържание в радио и телевизионния ефир да бъде предназначено за българска музика, като от това време се изключват новините, филмите, спортните предавания и рекламите", изтъкна депутатът от ВМРО.

Другата промяна, която се предлага, е половината от музикалното съдържание да бъде с текст на български език. Въвеждането на тези квоти трябва да се осъществява в периода между 06:00 ч. и 22:00 ч.

„Според актуални проучвания става ясно, че има остра нужда от повече българска музика. Предлагаме тази промяна, защото тя е в защита на националния интерес и идентичност, в защита на българския език, тъй като през последните години навлезе много чуждоезикова музика и е намален процентът на българската музика. Вече има такива практики в много други държави - 12 в ЕС", констатира Мария Цветкова.

По думите ѝ квотите ще се отнасят както за обществените, така и за частните медии у нас.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати