Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС гледа във вторник на извънредно заседание актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК

Политика

НС гледа във вторник на извънредно заседание актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК

НС гледа във вторник на извънредно заседание актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Забавянето на увеличението на пенсиите се дължи на управляващите, не на опозицията, заяви Деница Сачева

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник за второто четене на актуализацията на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Темата за пенсиите и отново стана повод за политически коментари в кулоарите на Народното събрание.

„Ние предупредихме многократно, че от 1 юли можеше пенсиите да бъдат увеличени с 20% и от 1 октомври да направим цялата пенсионна система справедлива, като я преструктурираме. Това сме го заявили стотици пъти, то беше одобрено от нашите партньори в коалицията, стигнахме до единодушие. Това, че на 1 юли няма да бъдат платени тези 20%, а само 6%, се дължи на следните субекти – ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. На днешната дата трябваше да бъдат приети двата „малки бюджета“, големият бюджет, държавният, където са включени трансферите към ДОО, за да могат хората, над 2 милиона пенсионери да си получат добавките, които бяха залегнали в нашето коалиционно споразумение. Но тези четири партии – ИТН, „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС провалиха пенсиите на над 2 милиона българи от 1 юли тази година“. Това обвинение хвърли към опозицията депутатът от БСП Румен Гечев.

Отговорът на опозицията не закъсня. От думите на Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Хасан Адемов стана ясно, че вината е изцяло на управляващите, тъй като на първо място актуализацията на бюджета се е забавила твърде много. Освен това в програмата на Народното събрание тази седмица точката за Закона за държавното обществено осигуряване не фигурира.

„Искам да покажа пред вас програмата на Народното събрание за тази седмица, която ни беше предложена. В тази програма няма никъде точка за Закона за държавното обществено осигуряване. Така че това, което в момента БСП се опитва да наложи, че заради опозицията няма да има пенсии е абсолютно невярно и абсолютна лъжа. Не е имало такава точка в заседанията на парламента, за да могат да се гледат пенсиите. Самият бюджет беше внесен достатъчно късно, така че много ясно беше още с внасянето на бюджета, че няма как в рамките на спазването на закона и на спазването на всички процедури този бюджет да бъде приет до 25 юни. Така че, няма саботаж от страна на опозицията, по-скоро самите управляващи се опитаха да направят така, че да изкарат опозицията виновна“, заяви от своя страна бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

„Да, така е, пенсионерите от 1 юли ще получат най-вероятно само 6,1%, защото едва днес в 14 часа е насрочена работната група, на която ще се гледат предложенията за пенсиите и следобяд (бел.ред. в 16:30 часа) ще има Комисия по бюджет и финанси. Самият законопроект на държавното обществено осигуряване (ДОО) ще се гледа на извънредно заседание във вторник. Каквито и увеличения да бъдат приети в крайна сметка, те ще могат да се изплатят на пенсионерите или на друга дата от месец юли или с пенсиите им за месец август, но това го дължат на управляващите, а не на опозицията“, категорична бе Деница Сачева.

Тя посочи и какво е предложението от страна на ГЕРБ-СДС по отношение на пенсиите .

„Ние сме предложили 15% увеличение, предложили сме добавката от 60 лева да се запази до края на тази година, като се трансформира в социална помощ от 1 януари 2023 година. Шест месеца са достатъчно време за това тази добавка да бъде разделена от пенсиите и да бъде социална помощ за тези, които имат нужда от нея. Изказали сме скептицизъм по отношение на предложенията от месец октомври, защото те не са справедливи, няма да засегнат всички пенсионери, ще бъдат само за 717 хиляди пенсионери, не се одобряват от социалните партньори и за тях няма политически консенсус“, подчерта Деница Сачева.

„Няма да има ощетени пенсионери. Но това, което се случва в момента, пак казвам е въпрос на лоша организация от страна на управляващите и това, че те пренебрегват непрекъснато правилата и процедурите и се опитват да изкарат опозицията виновна. В дневния ред на парламента тази седмица в нито един момент не е стоял Законът за ДОО“, каза още Деница Сачева.

Българските пенсионери трябва да бъдат спокойни - ако не получат увеличението през юли, то ще го вземат с пенсиите от август. Това увери в парламентарните кулоари Хасан Адемов от ДПС.

„Няма място за притеснение, само от това, че БСП за изнервени, не знам по каква причина. Няма забавяне по субективни причини, има технология, има срокове. В сряда изтече срокът за предложения по малките бюджети“, настоя той.

„Условията за по-високите пенсии са свързани с това днес бюджетната комисия да приеме на второ четене бюджета на ДОО, а след това - и държавния бюджет. Днес комисията гледа двата "малки бюджета". Ако във вторник се стигне до приемането на Закона за държавния бюджет, няма проблем НОИ да се справи със своите задължения и пенсионерите да получат по-високите си пенсии“, категоричен бе Адемов.

„Най-късно през август пенсионерите ще получат плануваното увеличение на пенсиите“, каза председателят на Комисията по труда и социалната политика  и депутат от „Продължаваме промяната“ Искрен Арабаджиев. 

„Видяхме, че се прие скъсяването на сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене. В крайна сметка процедурата се изнесе с няколко дена напред. Въпреки това трябва да успокоим пенсионерите, че от 1 юли със сигурност ще получат увеличение с 6.1 %. В рамките на юли месец като второ плащане или най-късно през август месец ще получат финално увеличението, което ще приеме Народното събрание“, заяви Искрен Арабаджиев. 

Той поясни, че има още две предложения на ГЕРБ и ДПС за пенсиите. „Финалният вариант ще се изчисти следващата седмица“, допълни той. 

„Така е направен графикът на Комисията по бюджет и финанси, че да можем да приключим с трите бюджета –на НЗОК, на ДОО и държавния бюджет, до 29 юни, тоест до 1 юли ще имаме актуализиран бюджет. Аз ще направя всички усилия, ще работим и в събота, лично аз ще работя и в неделя, с колегите ще продължим в понеделник с Комисията по бюджет и финанси, така че във вторник да има извънредно заседание, на което да се гледат в пленарна зала бюджетите на Държавно обществено осигуряване и бюджета на НЗОК, а в сряда да приключим с държавния бюджет. Така че, всякакви спекулации от страна на политици, такива, които не са експерти във финансите и в икономиката, от страна на лидери на парламентарни групи, от страна на министри в Министерски съвет, че няма да бъде приет бюджетът, са неистини“, категоричен бе председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента и депутат от ИТН Любомир Каримански.

„Може да има забавяне, но то ще бъде в рамките на месец юли“, посочи той.

„Дори, ако трябва да бъде извършено на части, една част в юли, друга в август, хората отново ще получат увеличението на пенсиите си“, категоричен бе Каримански.

„Досега има само две постъпили предложения - на ГЕРБ и на ДПС. НОИ знае какви са тези предложения, той може да ги насмята. Дори да бъде прието едно от двете или да бъде прието това, което е според вносителя Министерски съвет, и за трите мисля, че НОИ има готовност“, обясни депутатът от ИТН.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати