Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Забрана за продажбата на енергийни напитки на деца внасят депутати

Политика

Забрана за продажбата на енергийни напитки на деца внасят депутати

Забрана за продажбата на енергийни напитки на деца внасят депутати - Tribune.bg
Снимка:

Депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ са внесли в Народното събрание предложения за промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на енергийни напитки на деца до 18-годишна възраст. Ограничението ще важи и онлайн. 

Според текста продажбата на енергийните напитки трябва да е забранена наравно с тази на алкохол, цигари и други тютюневи изделия.

Енергийни напитки няма да не се продават и в магазините около детски градини и училища. В мотивите си депутатите посочват: 

„Консумацията на кофеинови енергийни напитки сред подрастващите е свързана с редица рискове за здравето, включително интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси на зъбите. Освен това причиняват нервност, замаяност, затруднена концентрация, безсъние, дехидратация и ускорен сърдечен ритъм. Сред най-опасните ефекти при предозиране с тях могат да бъдат сърдечно-съдови проблеми, гърчове и инсулти“, се казва в мотивите, цитирани в Actualno.

“Освен това прекомерната консумация на кофеин от енергийни напитки може да причини тежки реакции и е свързана с употребата на тютюн, алкохол и наркотици. Вредните ефекти на енергийните напитки върху сърдечносъдовото здраве също включват сърдечни аритмии, миокарден инфаркт. Комбинацията от енергийни напитки с алкохол може да доведе до фалшиво чувство за контрол”, изтъкват депутатите. По думите им със законопроекта се преодоляват противоречия в националното законодателство и се регламентират мерки за създаване на ефективна защита на здравето на децата, тъй като досега консумацията на енергийни напитки не е била сред изрично забранените действия. С цел ефективен контрол на мерките следва да бъдат създадени нови разпоредби, които предвиждат санкции при неспазване на забраната, подчертават вносителите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети