Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Задължителен ОВОС за всички инсталации за отпадъци

Политика

Задължителен ОВОС за всички инсталации за отпадъци

Задължителен ОВОС за всички инсталации за отпадъци - Tribune.bg
Снимка:

Инвеститорът ще се задължава да направи детайлен анализ на потенциалните въздействия върху околната среда

Депутатите приеха на второ четене Закона за опазване на околната среда  и решиха всички инсталации за отпадъци у нас да преминават през процедурата по задължителна Оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/.

Целта на законопроекта, внесен от председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и група народни представители, е въвеждането на максимална степен на сигурност за гражданите, че няма да се  допуска замърсяване на околната среда от нерегламентирани практики при изгаряне на отпадъци.

Направените предложенията гарантират, че всички инсталации, изгарящи отпадъци, независимо от техния капацитет ще преминават през процедурата по задължителна ОВОС.

Законопроектът предвижда още, че и така наречените експериментални инсталации ще подлежат на задължителна ОВОС. През изминалите две години тяхната експлоатация е била разрешавана само с едно съгласувателно писмо от страна на компетентния орган - екоминистерството, което не гарантира в достатъчна степен, че са отчетени всички възможни рискове и е осигурена добра защита на околната среда.

Чрез процедурата по задължителна ОВОС инвеститорът се задължава да направи детайлен анализ на потенциалните въздействия върху околната среда. Освен това се осигурява повече информираност, прозрачност и възможност на гражданите за участие при вземане на решенията, касаещи околната среда, се казва в мотивите към законопроекта.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети горене, боклук

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети