Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заден ход: Тошко Йорданов съобщи, че ИТН иска мажоритарно гласуване, но не сега

Политика

Заден ход: Тошко Йорданов съобщи, че ИТН иска мажоритарно гласуване, но не сега

Снимка:

Уловката - става дума за следващите редовни парламентарни избори

На този етап „Има такъв народ" няма да внася предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот, обяви председателят на ПГ на партията в парламента Тошко Йорданов при откриването на 45-ото Народно събрание. В словото си той измести акцента на промените в изборното законодателство, като по думите му целта е всеки българин да може да гласува.

След лавината от критики, че партията на Слави е излъгала своите избиратели, последва обрат.

„Искаме на следващите редовни избори да се гласува мажоритарно“, посочи заместник-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов в едно от предаванията по тв 7/8. Той е потвърдил, че депутатите от „Има такъв народ“ са внесли законопроект за промяна в Изборния кодекс и при обсъждането в правната комисия те ще настояват следващите редовни парламентарни избори да се гласува мажоритарно в два тура.

„Забелязах, че някакви хора от бившите управляващи се упражняват в словоблудство, че сме се били отказали от мажоритарния вот. Това е нелепо“, коментира сценаристът-депутат.

„Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство. Освен това този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща“, обяви Тошко Йорданов вчера от трибуната в пленарна зала, което не подкрепя по никакъв начин обвиненията му днес в „словоблудство“ към опонентите. Сценаристът може да е имал на ум нещо друго, докато е произнасял словото си при откриването на Народното събрание, но думите му не го потвърждават.

„В момента ние внесохме проект за избирателен кодекс c най-належащите поправка – например махане на тавана на избирателните секции, само машинно гласуване, въвеждане на видеонаблюдение, възможност българите зад граница да гласуват по пощата, разпускане на ЦИК и нов избор на нова ЦИК“, оправдава се Йорданов и според думите му вероятно „това са най-важните за партията неща“.  

Пред медията на Слави Йорданов подчертава, че на правна комисия депутатите на „Има такъв народ“ ще искат на следващите редовни парламентарни избори да се гласува с мажоритарна избирателна система в два тура. Той, разбира се, прави и уточнението, че това върви с промяна на избирателните райони от 31 многомандатни на 240 едномандатни, в т.ч. част от тях трябва да са за чужбина.

„Затова трябва технологично време за преразпределение на избирателните райони. За целта трябва да бъдат изчистени избирателните списъци, да има преброяване на населението, за да знаем колко българи има в България, колко в чужбина и къде точно, защото от това зависи броя на избирателните райони зад граница“, казва той.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още