Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заев: Имаме обновен импулс и очевидна политическа подкрепа

Политика

Заев: Имаме обновен импулс и очевидна политическа подкрепа

Снимка:

„Имаме обновен импулс и очевидна политическа подкрепа за процеса на разширяване и за провеждането на преговорите за присъединяване. Трябва да се възползваме от тази възможност за доброто на всички граждани“.

Това заяви от София премиерът на РС Македония Зоран Заев. Той направи обръщение на срещата на върха в рамките на Берлинския процес.

Заев подчерта, че за първи път от началото на съществуването на Берлинския процес съвместното домакинство се осъществява от държава от региона, която е кандидат за членство в ЕС, заедно с нейна съседна страна, която вече е в Евросъюза.

„Изключително съм доволен, че днес ще имаме възможност да обсъдим ключовите стратегически насоки за нашия регион, за виждането за единен регионален пазар и за Зелената програма за Западните Балкани”, подчерта той.

Заев заяви също, че „основите за икономическа, социална и зелена трансформация на нашия регион за следващите години са твърдо установени, а регионът показа своята зрялост и устойчивост по време на пандемията”. Тя е обединила страните от Западните Балкани в битката срещу невидимия враг, довела е до проява на толерантност и сътрудничество и до създаването на общо съзнание, че човечеството има предимство пред политиката.

В годината на съвместното домакинство на Берлинския процес допълнителен стимул получиха и други процеси като регионалния договор за пътуване с лична карта, разширяването на зелените ленти на Западните Балкани към коридорите на ЕС и заздравяването на сътрудничеството в областта на здравеопазването като регионален отговор на пандемията, както и сътрудничеството с гражданското общество, особено по отношение на въпросите на младежта.

„Убеден съм, че с постигнатите резултати през тази година успяхме да обогатим регионалното сътрудничество и да приближим региона към ЕС”, каза в заключение Зоран Заев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още