Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: 30 г. подпомагаме РС Македония, ние приемаме реалностите, но те трябва да приемат миналото

Политика

Захариева: 30 г. подпомагаме РС Македония, ние приемаме реалностите, но те трябва да приемат миналото

Снимка:

Захариева определи като крайно неприемливи претенциите за малцинство

Договорът за приятелство между България и РС Македония от 2017 г. има всички гаранции стига той да се изпълнява добросъвестно и от двете страни. Ние в никакъв случай нямаме самоцел да спираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали Република Северна Македония. Както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото. Няма нищо сложно. Това казва за БГНЕС българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Договорът е от 2017 г. и има всички гаранции стига той да се изпълнява добросъвестно и от двете страни. За съжаление нашата оценка е, че това не е така. Въпреки многото спекулации в пресата, преди всичко в Република Северна Македония – нито сме искали промяна на Конституцията, каквито неща се чуха там, нито нашите претенции са нови, нито пък сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат“, заяви тя.

Според нея проблемът е в това, че договорът не се изпълнява добросъвестно.

„Знаете, че в този договор има две комисии – едната е историческата комисия, другата е междуправителствена комисия, която веднъж годишно трябва да се събира и да следи за изпълнението на договора, и да набелязва новите задачи. Разбрахме се за доста неща, включително и ускоряване на работата на комисията, в резултат на което обаче не само, че не се ускори, ами тя спря. В ежедневни преговори сме. Ние в никакъв случай нямаме самоцел да спираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали РС Македония. По време на нашето председателство се постави темата. Очевидно е било доста успешно. Факт е, че поредица от председателства след нас, включително и германското, поставят европейската перспектива на страните от Западни Балкани като основна тема. Така че в сме в преговори и в момента даже. Днес онлайн екипите на нашите две външни министерства се опитват да решат конфликтните въпроси, така че да гледаме повече напред. Но малко време остава. Интензивни са преговорите“, заяви Захариева.

Тя припомни, че решението за започване на преговори е взето март месец. Сега на 10-и ноември по време на заседанието на Съвета по общи въпроси трябва да се одобри преговорната рамка, като това не е някаква окончателна дата, а индикативна, посочи тя.    

„Към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка в този й вид, в който се представя. Имаме време, но то е крайно малко“, категорична е Захариева.

На въпрос от какво българската държава няма да отстъпи, тя отговори: „Както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото. Няма нищо сложно“.

Захариева определи като крайно неприемливи претенциите за малцинство.                                                            

„Те не само, че не промениха подхода си, спомняте си резолюцията на Европейския парламент. Едва ли въпросът за малцинството е задача номер едно за европейските депутати. Най-вероятно включването на препоръката България да признае малцинство е стимулирана от Скопие. Фактът, че тези опити продължават и са подкрепяни от институциите в Република Северна Македония означава, че въпреки декларираните на думи гаранции, че това няма да се случва, то се случва. Това е много важно за нас и също е червена линия“, заяви външният министър и добави, че този въпрос е свързан с историческата истина. „Защото, ако се каже каква е тя, няма да има претенции за македонско малцинство в България от тяхна страна“, смята българският външен министър.                                                                                                                                      


Коментари (1)

Mihaela Не трябва да се отстъпва! Трябва да сме горди , че много големи имена са родени и са се наричали българи! Измислената от Тито държава и неговите наследници /които са българи/ искат да заличат и да претопят българите. Това е направено и от Гърция през годините. Жителите там сами казват ,че са българи,НО ги претопяват! Нас ни МРАЗЯТ в Скопие,насадена им е омраза.
28.10.2020 18:34 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още