Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: ЕС няма да реши отвън проблемите на Западните Балкани

Политика

Захариева: ЕС няма да реши отвън проблемите на Западните Балкани

Снимка:

Изрази надежда, че през октомври Република Северна Македония и Албания ще започнат преговори за членство в ЕС

Европейският съюз няма да приеме страни от Западните Балкани, които имат нерешени двустранни въпроси, включително с България, макар и да започне преговори с тях. Това предупреди вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Има отворени двустранни въпроси на Балканите, включително с България. Европейският съюз ще се съгласи да започнат преговори, но няма да се съгласи да станат членове. Няма да дойдат да ни свършат работата отвън“, заяви министър Захариева в изказване на Пловдивския икономически форум. Тя участва в панела „Западни Балкани – предизвикателства пред регионалната стабилност“.

„В основата на всичко е, когато зад думата „добросъседство“ стои вярата във взаимното уважение и доверие между съседните държави. Нещо, което наистина България показва, че може да изгражда със съседите си“, посочи Захариева.

Тя подчерта, че страните от Западните Балкани, включително Република Северна Македония и Албания, е необходимо да извършат реформите си по пътя към Европа, и то не заради ЕС, а заради собственото им население, а европейците трябва да изпълняват обещанията си към тези страни, за да не губи тяхното доверие. Тя даде за пример Косово, която още миналата година е изпълнила критериите за визова либерализация с ЕС, но още не е получила такава.

Министър Захариева изрази надежда, че през октомври Република Северна Македония и Албания ще започнат преговори за членство в ЕС.

 „Миналата година, след 13 часа Съвет, всички 28 държави членки поехме ангажимент този юни Република Северна Македония и Албания да започнат преговори. Сега им казахме – октомври най-късно. Дано!“, заяви Екатерина Захариева.

Тя открои постиженията на приключилото преди година първо Българско председателство на Съвета на ЕС.

„Най-ценното, както и премиерът каза, е това, че ние решихме, че е време да се постави на картата на европейската политика след 15 години тази изключително трудна тема за европейската интеграция на Западните Балкани. Успяхме да го направим и всеки вече говори за тях“, заяви външният ни министър. Като друг успех тя изтъкна връщането на вярата сред населението на страните от Западните Балкани, че Европа мисли за тях.

Екатерина Захариева призова за по-високо самочувствие сред страните от Балканите, преживели тежка история и носещи рани от миналото.

„Предпочитам да наричам Балканите – Балкани. Крайно време е да приемем нещата такива, каквито са и да престанем да имаме ниско самочувствие на Балканите. За мен това е най-големият проблем тук. Нямаме причина за ниско самочувствие“, заяви министър Захариева. Тези ѝ думи предизвикаха положителни емоции сред присъстващите в залата чуждестранни дипломати от Балканите и специална благодарност от посланичката на Черна гора Снежана Радович.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още