Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Езикът на омразата пречи на РС Македония да влезе в ЕС

Политика

Захариева: Езикът на омразата пречи на РС Македония да влезе в ЕС

Захариева: Езикът на омразата пречи на РС Македония да влезе в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

В продължение на 30 години в РС Македония на държавно ниво се стимулира езикът на омразата към България. Когато ти провеждаш такава политика, няма как да си готов да започнеш преговори за ЕС. Това заяви външният министър Екатерина Захариева.

“Езикът на омразата не се появява от последните месеци. Антибългарската кампания не е спирала. Тя се обостря винаги преди важни моменти. Същото беше и преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство“, заяви тя пред Нова тв и добави: „Ако искат да влязат в ЕС, трябва да се придържат към европейските ценности. Не смятам, че е добре гражданите на тази държава да бъдат възпитавани в омраза“, каза тя.

Министър Захариева заяви, че страната ни не е била притискана от германското председателство, за да промени позицията си. „Не, не са ни натискали да променим позицията. ЕС не работи така. Всяка страна е равноправна в този съюз. Разширяването трябва да бъде одобрено от всичките страни-членки“, обясни тя.

Външният министър заяви, че България има интерес от разширяването на ЕС към Западните Балкани, защото искаме да имаме демократични и проспериращи съседи. Нашата подкрепа за РС Македония никога не е била безусловна. Властите в Скопие отдавна знаят, че има проблеми, които не са решили в двустранните отношения с нас. Министър Захариева посочи, че още миналата година по време на последното междуправителствено заседание тези проблеми са били съобщени. Подписан е и съответният протокол.

Сред проблемите са спирането на българските инвестиции в РС Македония с административни пречки, за което сме уведомили ЕК, отказ от сътрудничество по линия на образованието и отбраната, липсата на напредък по изграждането на ключовия Коридор №8.

Захариева смята, че страната ни не е допуснала грешка със създаването на Смесената българо-македонска историческа комисия. „Не е работа на правителствата да се разбират за историческите личности, а на смесената комисия, която трябваше да предложи решение на политиците“, каза тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп