Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева изрази подкрепа за приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС

Политика

Захариева изрази подкрепа за приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС

Захариева изрази подкрепа за приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес по телефона със своя португалски колега Аугущу Сантуш Силва и участва в онлайн дискусия, посветена на приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС, съобщават от външно министерство. Захариева поздрави министър Силва за приоритетите на председателството и изрази пълната подкрепа на страната ни за тях. Двамата обсъдиха предизвикателствата в борбата с Covid -19 и разширяването на Европейския съюз, както и други ключови досиета от дневния ред на Съюза. Двамата първи дипломати ще проведат среща помежду си в Брюксел на 25 януари по време на Съвета "Външни работи".

„Ако всички в ЕС сме от един отбор, ако сме последователни и имаме приемственост, може да преодолеем предизвикателствата, с които се сблъскваме“, заяви Екатерина Захариева  по време на онлайн дискусията. Тя изтъкна, че Португалия поема европейското председателство в ключов момент за прилагането на взетите важни решения по време на предишното германско председателство.

„Фактът, че успяхме да подобрим координацията на ЕС по отношение на съвместни мерки за справяне с пандемията от Ковид, да постигнем съгласие по бюджета на ЕС, да постигнем съгласие по инструмента по възстановяване, да постигнем споразумение за бъдещите отношения с Великобритания, мисля, че показаха, че ЕС може да преодолява дори и неочаквани и безпрецедентно трудни ситуации“, заяви Захариева. Тя изрази очакване, че изпълнението на Многогодишната финансова рамка и Инструмента за възстановяване на ЕС ще стартира без отлагане. „Мотото, което сте избрали идва много навреме и много на място. То гласи „Време е за действия, време е за резултати. Именно това очакват нашите граждани“, заяви Екатерина Захариева.Външният ни министър изтъкна значението на ваксините, както и на стратегическата автономност на ЕС за справяне с пандемията от коронавируса и нейните последствия.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети