Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Казваме „не“ на преговорите, а не на членството на Северна Македония в ЕС

Политика

Захариева: Казваме „не“ на преговорите, а не на членството на Северна Македония в ЕС

Захариева: Казваме не на преговорите, а не на членството на Северна Македония в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Каквито и мерки да вземе правителството, ако хората не са отоговорни, няма да са успешни

България винаги е била добре настроена към Северна Македония, във всички трудни моменти до сега сме подавали ръка, отбеляза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.

Ще продължим да им помагаме и да подаваме ръка, посочи тя.

„Казваме „не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“, обясни министър Екатерина Захариева.

„Не изпълняват договор за добросъседство с България от 2017 г., продължава цялата им външна политика да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как ние на този етап да кажем „да“", каза тя.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация", според външния ни министър.

Европа се оказа наистина в епицентъра и е континентът с най-тревожни данни по отношение на разпространението на заразата в момента, коментира още Захариева за кризата с коронавируса.

„Всяка държава взема различни мерки, някъде има пълен локдаун, някъде частичен. България е някъде по средата, така както са и по-голямата част от държавите. Ние имаме поредица от мерки, нямаме затваряне на сектори от икономиката“, припомни Екатерина Захариева.

Според нея най-важното обаче е да се спазват противоепидемичните мерки. По думите ѝ в държавите, в които има пълно затваряне все още не се наблюдава съществен спад на броя на заразените с коронавирус.

„Каквито и мерки да вземе едно правителство, ако хората не осъзнаят, че това са наистина тревожни данни, които застрашават и икономиката и здравната система, те няма как да бъдат успешни“, посочи Екатерина Захариева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Уникално тъпа казваме не на преговорите, но да за влизане. Ами нали да станеш член, мила ми простакесо, трябва да извървиш дълъг преговорен процес. И тази е неука като началника си, най трябва да ги направим свободни да поработят в някой КЛ.
15.11.2020 14:44 / Отговор
Отговор Уникални тъпи тролове налазват форума! Че нали този "преговорен "процес с макетата се води от години, само където те все се правят на неразбрали!
15.11.2020 19:49
До отговор Уникално тъп си ти, преговорен процес за членство не се води между две държави, а между кандидатът и ЕС. Има главен преговарящ , отварят се преговорни глави, и се затварят и т.н. Албания и С. Македония не са започнали преговори. Например Турция вече 30 години преговаря с ЕС за влизане, но не влиза, тъй като нарушава човешки права.
16.11.2020 15:52 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети