Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Казваме „не“ на преговорите, а не на членството на Северна Македония в ЕС

Политика

Захариева: Казваме „не“ на преговорите, а не на членството на Северна Македония в ЕС

Захариева: Казваме не на преговорите, а не на членството на Северна Македония в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Каквито и мерки да вземе правителството, ако хората не са отоговорни, няма да са успешни

България винаги е била добре настроена към Северна Македония, във всички трудни моменти до сега сме подавали ръка, отбеляза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.

Ще продължим да им помагаме и да подаваме ръка, посочи тя.

„Казваме „не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“, обясни министър Екатерина Захариева.

„Не изпълняват договор за добросъседство с България от 2017 г., продължава цялата им външна политика да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как ние на този етап да кажем „да“", каза тя.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация", според външния ни министър.

Европа се оказа наистина в епицентъра и е континентът с най-тревожни данни по отношение на разпространението на заразата в момента, коментира още Захариева за кризата с коронавируса.

„Всяка държава взема различни мерки, някъде има пълен локдаун, някъде частичен. България е някъде по средата, така както са и по-голямата част от държавите. Ние имаме поредица от мерки, нямаме затваряне на сектори от икономиката“, припомни Екатерина Захариева.

Според нея най-важното обаче е да се спазват противоепидемичните мерки. По думите ѝ в държавите, в които има пълно затваряне все още не се наблюдава съществен спад на броя на заразените с коронавирус.

„Каквито и мерки да вземе едно правителство, ако хората не осъзнаят, че това са наистина тревожни данни, които застрашават и икономиката и здравната система, те няма как да бъдат успешни“, посочи Екатерина Захариева.


Коментари (3)

Уникално тъпа казваме не на преговорите, но да за влизане. Ами нали да станеш член, мила ми простакесо, трябва да извървиш дълъг преговорен процес. И тази е неука като началника си, най трябва да ги направим свободни да поработят в някой КЛ.
15.11.2020 14:44 / Отговор
Отговор Уникални тъпи тролове налазват форума! Че нали този "преговорен "процес с макетата се води от години, само където те все се правят на неразбрали!
15.11.2020 19:49
До отговор Уникално тъп си ти, преговорен процес за членство не се води между две държави, а между кандидатът и ЕС. Има главен преговарящ , отварят се преговорни глави, и се затварят и т.н. Албания и С. Македония не са започнали преговори. Например Турция вече 30 години преговаря с ЕС за влизане, но не влиза, тъй като нарушава човешки права.
16.11.2020 15:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети