Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Надграждането на отношения между ЕС и АСЕАН до стратегическо партньорство е добра новина

Политика

Захариева: Надграждането на отношения между ЕС и АСЕАН до стратегическо партньорство е добра новина

Захариева: Надграждането на отношения между ЕС и АСЕАН до стратегическо партньорство е добра новина - Tribune.bg
Снимка:

Домакин на 23-тата среща на външните министри ЕС-АСЕАН беше Сингапур

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства издигането на отношенията между Европейския съюз и Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) до стратегическо партньорство по време на 23-тата среща на външните министри на двете организации. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Дългоочакваното надграждане на отношения между ЕС и АСЕАН до стратегическо партньорство е наистина добра новина“, заяви Захариева по време на дискусиите, които се проведоха по видеоконферентна връзка. „Вярваме, че това отразява действителното състояние на нашите взаимоотношения, но в същото време ще отвори по-широк хоризонт за нашия диалог“,  допълни тя.

Сред акцентите на срещата бяха нарастващото значение на мултилатерализма, регионалното сътрудничество, дигитализацията, търговските отношения, както и глобалните предизвикателства, включително пандемията от COVID-19 и сигурността на ваксините. „Вдъхновяващо е, че дори и в тези времена на пандемия ЕС и АСЕАН продължават да поддържат тесен контакт, планират съвместни ангажименти и разширяват областите си на сътрудничество“, заяви Екатерина Захариева. Като примери за продължаващите усилия външният ни министър изтъкна проведената през март видеоконференция за сътрудничество в борбата с коронавируса между ЕС и АСЕАН, финансовата подкрепа от 800 млн. евро, отпусната от Съюза за региона в рамките на „Екип Европа“, както и съвместните усилия за напредък в преговорите за свободна търговия между регионите и финализирането на Всеобхватно споразумение за въздушен транспорт ЕС-АСЕАН (САТА).

„Приемането на Съвместно министерско изявление по свързаността след днешната среща очертава нови перспективи за бъдещо разширяване на нашето сътрудничество“, каза външният ни министър в обръщението си.

Домакин на 23-тата среща на външните министри ЕС-АСЕАН беше Сингапур, в ролята му на координатор на АСЕАН за отношенията с ЕС за периода 2018-2021 г. Съпредседатели бяха Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан.

АСЕАН е геополитическа и икономическа организация на държавите от Югоизточна Азия, създадена на 8 август 1967 г. в Банкок. В нея членуват 10 страни: Индонезия, Малайзия, Филипини, Сингапур, Тайланд, Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар и Камбоджа, като в момента организацията е петата по големина икономика в света. Официалните отношения между ЕС и АСЕАН са установени през 1977 г.                                                                                                                                                 


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети