Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Няма как на този етап да кажем „да“ на Скопие за ЕС

Политика

Захариева: Няма как на този етап да кажем „да“ на Скопие за ЕС

Снимка:

Тестът за COVID-19 на Екатерина Захариева е отрицателен

България подкрепя страните от Западните Балкани за ЕС, но подкрепата ни не е безусловна, заяви пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева.

"Няма как на този етап да кажем "да" на Скопие. Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 г., но той не се изпълнява", обясни министърът на външните работи.

"С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това. С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония", уточни Захариева.

По думите ѝ кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов. "Всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния момент, не отговарят на истината", посочи Захариева за позицията на България.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор. "За съжаление, от другата страна на границата чухме много изказвания. Преговорните екипи трябва да работят, все още не сме постигнали съгласие по всички въпроси, за да кажем "да"", обясни Захариева.

"Ние, въпреки спекулациите, нямаме никакви претенции по отношение на това как се определят техните граждани и техния език, но не може те да имат претенции към нашия. В договора е заложено, че ние имаме обща история", каза още Захариева.

Според нея непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева в момента е в самоизолация, след като стана ясно, че заместникът й Петко Дойков е с положителен тест за COVID-19.

"Резултатите от моя PCR тест и на всички контактни лица на заместник-министъра са отрицателни", съобщи Захариева и призова противоепидемичните мерки да се спазват. " На национално ниво, ако тези мерки се изпълняват, могат да задържат разпространението", посочи тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още