Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Няма промяна в българската позиция по Израело-палестинския конфликт

Политика

Захариева: Няма промяна в българската позиция по Израело-палестинския конфликт

Снимка:

Надяваме се на положително развитие по този конфликт, посочи първият ни дипломат

Няма промяна в българската позиция по Израело-палестинския конфликт, обяви на парламентарен контрол вицепремиерът и външен министър на страната Екатерина Захариева.

„Принципната позиция на нашата страна е непроменена. Единственият начин за решаване на Израело-палестинския конфликт са преки преговори между Израел и Палестина, и създаване на палестинска държава.

България развива традиционно добри отношения с Израел и с палестинците. През последните години разкрихме три мисии в региона“, посочи в отговор на социалиста Кристиян Вигенин първият ни дипломат. Екатерина Захариева подчерта, че този регионален конфликт е важна тема, която е обект на дискусии и в рамките на ЕС.

Относно планът на САЩ за решаване на конфликта външният ни министър изтъкна, че става дума за мащабна инициатива, тъй като нито има процес, нито има мир в региона.

„Планът дава импулс за съживяване на Израело-палестинския въпрос и излизането му от застой. Конкретните параметри ще бъдат съгласувани между страните в рамките на диалога“, уточни министър Захариева. Тя напомни и факта, че Израел вече подписа споразумения с две арабски страни, при това при отказ от анексиране на палестински земи.

„Надявам се тази планове на Израел за едностранен отказ от анексиране на палестински територии да не изгуби своя шанс. Надяваме се на положително развитие по този конфликт“, подчерта първият ни дипломат.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още