Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Общото ни бъдеще на Балканите минава през помирение

Политика

Захариева: Общото ни бъдеще на Балканите минава през помирение

Захариева: Общото ни бъдеще на Балканите минава през помирение - Tribune.bg
Снимка:

Република България и Република Северна Македония ще председателстват Берлинския процес

„Една от основните цели на Берлинския процес е да свърже хората и бизнеса. Днес всички използвахме думата помирение, защото то ще ни позволи да изградим общо бъдеще, стъпвайки върху истината от историята: чрез създаване на общи инициативи, физическа свързаност, общи младежки организации като „Райко” т.е. да се научим да живеем заедно и да изграждаме общо бъдеще“.

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обобщи резултатите от срещата на първите дипломати на страните от т. нар. Берлински процес. Това е политико-дипломатическа инициатива, в която участват страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и държави членки на ЕС: Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения.

Външните министри се събраха в Познан, тъй като Полша в момента председателства Берлинския процес, а догодина за първи път две държави ще поемат съвместно ръководството на организацията - Република България и Република Северна Македония.

„Западните Балкани бяха основен приоритет и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Напомням, че ние от ЕС трябва също да изпълняваме обещанията си, както настояваме за реформи от страните-кандидатки. Ето затова най-късно през октомври трябва да започнат преговори за членство с Република Северна Македония и Албания. Мисля, че споделеното ни председателство на Берлинския процес с Република Македония ще даде положителен пример на региона, както се случи с нашия договор за приятелство и със съвместните чествания на исторически събития, започнати от премиерите Борисов и Заев”, подчерта Екатерина Захариева.

Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот приветства предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес в София и Скопие, а домакинът на министерската среща - полският първи дипломат Яцек Чапутович подкрепи Захариева с думите, че е разочарован от отлагането за октомври на старта на преговорите с Албания и Република Северна Македония.

„За първи път ще имаме за съпредседател на Берлинския процес държава, съседка на страните от Западните Балкани - приятелска България! - заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. - Общото ни председателство ще е успешно, ще се вслушаме в опита на предишните държави и в гражданското общество“, увери той.

По-рано през деня в Познан министър Захариева участва в дискусия с представители на гражданското общество от Западните Балкани.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп