Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Очаквам Мая Манолова да започне да арестува хора по улиците

Политика

Захариева: Очаквам Мая Манолова да започне да арестува хора по улиците

Снимка:

„Аз толкова агресия и омраза, това, което се излъчва от тях и като цяло от парламента, не съм виждала и е крайно време да престанем, те да престанат, да мислят само за личния си пиар. Защото това, което се случи вчера си беше един чист личен пиар на г-жа Манолова. Това не беше желание да се свърши работа. Работата ѝ е в парламента, а не да обикаля където и да било в тези дружества, да влиза непоканена и да се държи като полицай. Народните представители трябва да са пример. А не да злоупотребяват с правомощията си. Аз очаквам да започне да арестува хора по улиците, защото са народни представители. Всичко вече може да се очаква. Тя каза: Ние сме народни представители, можем да си правим каквото си искаме.“ Така външният министър в оставка Екатерина Захариева коментира пред bTV вчерашната акция на Мая Манолова.

Манолова и още четирима членове на комисията от нейната група, както и „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП отидоха в централата на „Булгартрансгаз“ с намерението да изискат документи за строителството на газопровода, продължение на „Турски поток“ през българска територия.

„Парламентът я е избрал, но парламентът може да ѝ гласува оставката. Не решава тя. ГЕРБ ще внесе решение за нейната оставка“, коментира Захариева.

Тя изрази надежда останалите партии да се вгледат и да помислят – това ли е лицето, което искат да представлява този парламент.

„Никоя политическа партия не може да си присвоява силата на суверена, а това си позволяват те („Изправи се! Мутри вън!“ – бел. ред.). Извинявайте много – 4%“, коментира Захариева.

Тя беше категорична, че ГЕРБ не се страхуват от „скелети в гардероба“ при ревизията на управлението им.

Според Захариева мораториумът, който беше наложен върху сделки и назначения на кабинета в оставка, е в разрез с Конституцията.

„По силата на закона и поради факта, че един от основните приоритети на бизнеса и на това правителство беше България да стане член на „клуба на богатите“, ние приехме специален закон в предишния парламент за публичните дружества – техните управителни съвети да се назначават след конкурс. Това са процедури, които се изпълняват по силата на този закон. Няма юрист, който да не е абсолютно убеден, че това решение за т. нар. „мораториум“ е противоконституционно. (…) Ние ще искаме тълкуване“, обяви Захариева.

Международните скандали

Министърът на външните работи в оставка заяви, че България ще гони руски дипломати, „в случай, когато имаме доказателства за извършване на незаконна дейност“.
„Разбира се – ние ще реагираме всеки път“, заяви утвърдително тя.

Междувременно разкритикува президента Румен Радев, че не е взел отношение по нито един от международните скандали, свързани с Русия.

„На никого не служим – ние защитаваме националния интерес на България. Това не е против някого. Да бъдат така добри, да спазват конвенциите и да се държат нормално в държавите, в които сме акредитирали техни дипломати“, каза още Захариева по повод коментара на руския посланик у нас – Елеонора Митрофанова.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още