Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Откакто сме част от НАТО, БВП нараства над три пъти

Политика

Захариева: Откакто сме част от НАТО, БВП нараства над три пъти

Захариева: Откакто сме част от НАТО, БВП нараства над три пъти - Tribune.bg
Снимка:

Валидираха юбилейна марка за 15 години България в НАТО

За тези 15 години, откакто страната ни е част от НАТО, БВП на България се увеличил повече от три пъти. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева при валидиране на юбилейна пощенска марка по случай 15-та годишнина от членството на страната ни в Алианса.

Юбилейна марка -15 години България в НАТОЮбилейна марка -15 години България в НАТО

Събитието е част и от честванията по повод 70-та годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор, които се навършват през 2019 г.

„НАТО е не само военен съюз. Всъщност, както много често за съжаление забравяме, НАТО е преди всичко политически съюз. НАТО е съюз за сигурност, за мир, за възпиране на държави, които са сходно мислещи, на демократични държави и единствената му цел е запазване на сигурността, мира, демокрацията и просперитета“, допълни министърът на външните работи. По думите на Захариева гаранцията за сигурност привлича и повече инвеститори, като само за 2014 година брутният вътрешен продукт на България се увеличава с 5,9 %.

Захариева посочи и че в дена, в който отбелязваме 15 години от влизането ни в НАТО, сме подкрепили за членство и съседна Северна Македония.

„Имаме наистина много поводи за гордост и за радост, защото от 2004 година, когато станахме съюзници в НАТО ние последователно и трайно всички правителства сме отстоявали, че най-добрият начин за мир, просперитет, сигурност в региона ни е политиката на отворените врати на НАТО“, отбеляза Екатерина Захариева.

„Марката, която валидирахме символизира точно това – сигурността, мира и просперитета“, каза още тя.

„Каква по-добра алегория за членството от ратификацията на договора от българския парламент“, допълни министърът на транспорта Росен Желязков.

На събитието присъства и президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който през 2004 години, когато се присъединяваме към НАТО, е министър на външните работи.

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НАТО

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети