Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Правим всичко възможно за нормалното протичане на вота в чужбина

Политика

Захариева: Правим всичко възможно за нормалното протичане на вота в чужбина

Снимка:

Според външния ни министър са взети предвид всички рискове, свързани най-вече с пандемията

Правим всичко възможно всички български граждани да упражнят правото си на глас. Не мога да гарантирам, че точно всички ще упражнят правото си на глас, но МВнР прави всичко по силите си. Има две основни трудности – едната е COVID кризата, която не зависи от нас. Другата е датата, която избра президентът. В чужбина това може да създаде допълнителни трудности. Заради празниците в някои държави може да има рестрикции за придвижване между населени места и региони. Много са почивните дни и това създава чисто организационни трудности. Ние обаче сме предвидили всички рискове”.  Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева.

„Няма държава в ЕС, в която да не се изисква влизане с PCR тест. На някои места има и изискване за карантина”, заяви тя по повод изискването на българските власти на територията на страната да се влиза с отрицателен тест за COVID-19.

 “Ситуацията е динамична и не можем да кажем каква ще е на 4 април”, посочи външният ни министър.

На въпрос трябва ли да бъде въведен имунизационен паспорт за влизане на територията на България за хора, които не са граждани на ЕС, тя беше категорична че това би било нарушаване на правото за свободно придвижване.

„Едно е да изискваш PCR за да можеш да влезеш друго е – ако не си имунизиран да не можеш да влезеш изобщо. Ваксината е доброволна. Не може отказът от ваксина да те възпрепятства да пътуваш. Затова лидерите от ЕС се споразумяха за сертификат, който да може да се проследи от всякъде”, посочи вицепремиерът.

„Много е важно липсата на ваксина да не се превърне в пречка за пътуване”, категорична беше Захариева.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още