Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България помага на Хърватия със 100 хиляди евро, изпращаме и два ТИР-а с минерална вода

Политика

България помага на Хърватия със 100 хиляди евро, изпращаме и два ТИР-а с минерална вода

България помага на Хърватия със 100 хиляди евро, изпращаме и два ТИР-а с минерална вода - Tribune.bg
Снимка:

Това обяви на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

„Взехме решение да се отпуснат средства за две сгради в Хърватска – Първа горноградска гимназия, свързана с историята на България и Хърватската академия на науката“, посочи на брифинг вицепремиерът и външен министър на страната Екатерина Захариева. Възстановяването на пострадалите сгради ще бъде подпомогнато от нашата страна с по 50 000 евро за всяка сграда.

„В момента се разчиства и се прави оценка на щетите. Посолството ни проучва къде са най-големите нужди и щети“, увери първият ни дипломат. Захариева изтъкна, че още вчера министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с колегата си, премиера на Хърватия Андрей Пленкович и е подчертал, че страната ни е готова да осигури помощ, каквато им е необходима. Хърватия е задействала и европейския механизъм за помощ.

„Още вчера проведох разговор с моя колега. В постоянна връзка сме с техните власти. Има затруднения с водоснабдяването в много райони и затова в министерството на икономиката са проведени разговори с БЧК и производители минерална вода“, подчерта вицепремиерът. Захариева уточни, че вече двама големи производители на минерална вода от Велинград и Смолян ще осигурят по един ТИР с минерална вода за пострадалите региони в Хърватия, а БЧК ще го достави и разпредели на място.

„Още утре заминава единият ТИР, а вторият ще бъде доставен на 4 януари“, увери външният ни министър. Захариева поднесе съболезнования на всички хора в Хърватия.

„Поклон пред тяхното обединение. Искам да Ви уверя, че ние сме заедно с тях също“, изтъкна първият ни дипломат.

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си „Български народни песни“, издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.

Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати