Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева приветства ролята на неправителствените организации за евроинтеграцията на Западните Балкани

Политика

Захариева приветства ролята на неправителствените организации за евроинтеграцията на Западните Балкани

Захариева приветства ролята на неправителствените организации за евроинтеграцията на Западните Балкани - Tribune.bg
Снимка:

Балканите са част от общия европейски дом, посочи министърът на външните работи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства  ролята на неправителствените организации (НПО) за развитието на гражданското общество и европейската интеграция в страните от Западните Балкани. Това е една от добавените стойности на Берлинския процес за Западните Балкани, на който през 2020 г. за първи път съпредседатели са България и Република Северна Македония.

„Съвместното председателство между България и Република Северна Македония е много знаково, защото за първи път то се дава на държави от региона и се дава съвместно – на страна - член на ЕС и на страна от Западни Балкани“, заяви Екатерина Захариева пред участниците във форум на неправителствени организации в Скопие, който съпътства започващата по-късно днес Среща на външните министри от Берлинския процес. Домакини на срещата са Екатерина Захариева и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров, съобщават от МВнР.

„Започнахме с разговор с гражданското общество и експертите, защото смятам, че един от най-важните приноси на Берлинския процес е редовният диалог с гражданското общество от страните от Западните Балкани, както и с гражданското общество между страните от Западните Балкани и нашите държави - членки на ЕС“, каза външният ни министър пред участниците във форума на експерти и политически анализатори, организиран от Института за демокрация „Граждански общества“ – Скопие, в партньорство със Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Форумът е под надслов „Стимулиране на стратегическата автономия. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще”.

Вицепремиерът Захариева подчерта необходимостта от общи усилия за развитието на региона, включително за опазването на околната среда. „Балканите  са част от общия европейски дом. Трябва да се грижим за дома. Неслучайно избрахме за един от приоритетите на съвместното ни председателство Зелената сделка“, каза Екатерина Захариева. 16-те въглищни централи в страните от Западните Балкани произвеждат толкова вредни емисии, колкото всички въглищни централи в ЕС, сочат данните. „Бях шокирана от фактите. Трябва да се фокусираме и да работим по този проблем. Мога да обещая, че България ще бъде една от най-активните страни в ЕС в търсене на повече помощ страните от Западните Балкани да постигнат целите на Зелената сделка. Не трябва да чакате да започнете преговори за ЕС, за да започнете да работите“, заяви външният ни министър.

В изказването си служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров подчерта очакванията на страната му да започне колкото може по-бързо преговори за членство в ЕС. „Европейският съюз е изправен пред голям тест. Ако сега – след брилянтния доклад на Европейската комисия за реформите ни, няма решение, това ще означава, че вратата за нас е затворена“, заяви Димитров.

Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония Албания. Тя  призна, че наистина някои страни - членки на ЕС не са ентусиазирани по повод разширяването, но в същото време 6-те страни от Западните Балкани не трябва да спират с реформите.

„Надявам се, че решение ще бъде взето през март, защото иначе ЕС ще загуби доверие и голямата подкрепа, която сега чувстваме сред гражданите на 6-те страни от Западните Балкани“, каза Екатерина Захариева.

Берлинският процес  е политико-дипломатическа инициатива, лансирана през  2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и държави - членки на ЕС - Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения.

Председателство на Берлинския процес на България и Република Северна Македония през 2020 г. е първото съвместно председателство от лансирането на инициативата от Германия през 2014 г. насам. Срещата на външните министри от Берлинския процес в Скопие е първата от поредица значими прояви на съвместното председателство, чиято кулминация ще бъде срещата на върха в София през есента.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети