Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева призова правителството да не признава преброяването в РСМ

Политика

Захариева призова правителството да не признава преброяването в РСМ

Захариева призова правителството да не признава преброяването в РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Бившият външен министър Екатерина Захариева призова пред Bulgaria ON AIR правителството да не признава преброяването в РСМ. По думите ѝ резултатът е „меко казано съмнителен“.

„Според мен резултатът поражда сериозни съмнения в методологията, в достоверността, и в това изобщо каква е била целта, особено по отношение на българите там. Още когато обявиха формулярите, в падащото меню изобщо не съществуваше графа „българи“, а това затруднява хората, които се преброяваха онлайн. За съжаление, аз не съм изненадана от този резултат. На първо място натискът, дискриминацията и репресиите там срещу българите са ожесточени и отношението към тях не се променя“, предупреди Захариева. Тя напомни, че в повечето случаи Скопие излиза с опорната си точка, че няма официални жалби в Комисията за защита от дискриминацията в РСМ.

Захариева уточни, че 87 000 граждани на РСМ са доказали своя български произход с документи само пред последните 15 години.

„Това са данните от последните 15 години, от когато се води дефакто много по-ясна статистика. Преди това не е толкова ясно. Общият брой на българите в РСМ е над 100 000 със сигурност, но дори и 87 000 - не са малко“, отбеляза бившият външен министър.

По думите ѝ е много съмнително как само за българите още не са обявени резултатите за чужбина, а за всички останали са обявени.

„Ако си с двойно гражданство - и македонско, и българско, те пишат македонец или те пишат с двойно гражданство и там вече не те вписват в графата българи“, поясни Захариева. Тя коментира, че в момента се подготвя поредно междуправителствено заседание, но премиерът не е взел отношение по резултатите от преброяването в РСМ.

„Петков обяви на една пресконференция в България, че Историческата комисия има напредък. Само че напредъкът на Историческата комисия, по моя информация, не е нещо по-различно от това, което се разбраха за 5-те личности още 2019 г. и което още не е обявено публично“, припомни Захариева. Тя изтъкна, че целта на Историческата комисия е да внесе промени в учебниците, така че да спрат да се възпитават в омраза срещу България поколение след поколение в РСМ.

По повод решението на Турция да не признае резултатите от преброяването в РСМ, Захариева определи това като политическа реакция.

„Една държава може по дипломатически път да изиска обяснение, да изиска подробна информация, да проучи нещата в детайли. Това може да направи България. И също така да подпомогне организациите на македонските българи в техните усилия да търсят правата си. Надявам се и настоявам и България да го направи“, категорична е Захариева. Тя посъветва организациите на македонските българи да сигнализират и Европейския статистически институт, за да се проверят подробно резултатите от преброяването. Според Захариева бъдещата Преговорна рамка за РСМ трябва да съдържа всички искания на София - и изпълнението на двустранния договор, и защитата на правата на българите в Северна Македония, и правото на самоопределяне, и другите настоявания на София.

„Надявам се и настоявам българското правителство да работи по петте конкретни искания на България. И да говори в един глас, защото аз знам, че Външно работи в тази посока“, увери бившият ни външен министър и посочи, че причините да не се дава старт на европреговорите на Скопие не е в България, а в правителствата и политиците в РСМ, които систематично не спазват поетите ангажименти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети