Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Работим Скопие да започне преговори с ЕС през юни

Политика

Захариева: Работим Скопие да започне преговори с ЕС през юни

Захариева: Работим Скопие да започне преговори с ЕС през юни - Tribune.bg
Снимка:

След 10 години смесената българо-македонска икономическа комисия ще заседава отново

Работим усилно за това през юни месец Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с македонския си колега Никола Димитров. Захариева изрази надежда и югозападната ни съседка да стане официално част от НАТО още през декември. Визитата на Димитров в България става броени дни, след като българският парламент гласува Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО. 

„Бързата ратификация от българския парламент единодушно, макар и в отсъствието на опозицията, е поредният пример за това колко силна е подкрепата на Република България и колко важно стратегически за нас е Република Северна Македония да бъде съюзник в НАТО“, подчерта Захариева.

След 10-годишно прекъсване, в началото на месец март смесената ни икономическа комисия ще има заседание в Скопие, като основната тема ще е развитието на инфраструктурата.

„Трябва да поправим историческата несправедливост на лошата инфраструктура, която има между двете държави! Трябва да стимулираме бизнеса и гражданите от двете страни да работят заедно“, заяви Захариева. Българският външен министър подчерта и че интересът на български компании за инвестиции в съседната държава се е увеличил и смята, че с подобряване на инфраструктурата той ще нарасне още повече.

„Много сме благодарни за ратификацията. Дадохте ни сила да започнем да решаваме проблемите си. Отворихме нова страница в нашите отношения. Имаме интерес да бъдем много близки с България. Затова се изисква мъдрост и визия“, заяви министърът на външните работи на Северна Македония.

Двамата министри подчертаха и важността на работата на съвместната комисия за история.

„След 80 години противопоставяне и разделяне, за 21 месеца направихме огромен скок. Имаме толкова общи чествания, че единственото, което считаме, че трябва да запазим, е да продължим темпото”, сподели Захариева.

„Личностите и периодите за общата история, не трябва да ни разделят, а да ни сближават“, заяви Димитров и посочи, че основната цел е да се създаде атмосфера без критики.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети