Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Когато дойде моментът, ще предложим кабинет и премиер

Политика

Захариева: Когато дойде моментът, ще предложим кабинет и премиер

Захариева: Когато дойде моментът, ще предложим кабинет и премиер - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът разкритикува мудността на Радев

Когато дойде моментът, ще предложим и състав на кабинета, и премиер, всякакви опции са на масата. Това обяви пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Официалните разговори ще започнат след свикването на парламента. Ние сме първа политическа сила на пети парламентарни избори, с 24 спечелени района. Няма как най-голямата политическа сила да не опита да направи правителство“, категорична е тя.

„Числата говорят по-добре къде сме спечелили, в 140 общини имаме кметове на ГЕРБ“, добави Захариева.

Излизаме от успешен мандат, повече от година сме в криза и успяхме да изпълним показателите, които бяхме начертали и в предизборната си програма, и в управленската си програма, така че сме показали, че можем да управляваме държавата по време на криза, подчерта Захариева.

Всички партии излизаха с лозунга: „Не на ГЕРБ“, но сега изборите свършиха и дойде време да кажат "за" какво са и за какво ще работят, каза тя.

„Разговори в момента не се водят. Нека започне рулетката“, каза тя.

Тя добави, че президентът Румен Радев подкрепя партиите на протеста, „друг е въпросът доколко това са партии на протеста“. Античувството омраза не е градивно чувство, вижда се. По-лесно е да критикуваш, когато не носиш отговорност, каза още Захариева.

Тя бе категорична, че ГЕРБ може да покаже „политически знак“ и „да даде“ няколко депутати на втората сила - Има такъв народ, за да състави правителство.

По думите на Захариева тук не става въпрос просто да се разберат ГЕРБ и ИТН за референдума. Захариева напомни, че съставянето на коалиции не е някакъв феномен.

„Имаме нормално проведени избори. Еднопартийни кабинети България не е имала от години. Не е феномен да се управлява в коалиция, ние трябва да се научим на коалиционно управление. В Западна Европа има кабинети с по 7-8 партии“, коментира Захариева.

Вицепремиерът смята, че БСП се сриват и не могат да са градивна опозиция.

Захариева отношенията с Македония така: „Гласуването в парламента още 2019 показа, че българското общество и партиите по темата РС Македония имат сходни позиции. Част от партиите, които тогава бяха извън парламента, като например „Да, България“ в програмата им по отношение на РС Македония са написали план, който е доста сходен с този, които ние сме предложили всъщност.“

А за отношенията ни с Русия, тя посочи, че те не отговарят съвсем добре на нашата приятелски протегната ръка. Захариева коментира руския шпионаж у нас, като каза: „Ние не изпълняваме никакви поръчки. Това не е първият случай. Аз не очаквам те да кажат да, това е вярно, но нашите служби си свършиха работата“.                                                                   


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети