Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Северна Македония все още не е скъсала със Сърбия и Русия

Политика

Захариева: Северна Македония все още не е скъсала със Сърбия и Русия

Захариева: Северна Македония все още не е скъсала със Сърбия и Русия - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът определи датата на вота като „недоглеждане“

Връщането на сръбския език в училищата в Република Северна Македония опровергава някои мнения, че връзката със Сърбия и Русия е скъсана, посочи пред БТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя напомни, че самият македонизъм е геополитическа идея, създадена от Белград и Москва.

„За съжаление, не съм изненадана от това решение на македонските власти. Връщането на сръбския език означава, че всички партии, независимо от политическите си различия, са единодушни по този въпрос... както и по темата за отношенията с България“, коментира Захариева. Според нея подобни действия са свидетелство за сближаване със Сърбия.

Първият ни дипломат определи датата на изборите на 4 април като „недоглеждане“. „Недоглеждане беше да се определи датата 4 април, точно Великден за католици и арменци, президентът не покани професионални дипломати, нито мен. Надявам се да не е нарочно, за да бъдат затруднени нашите сънародници да гласуват“, изтъкна вицепремиерът.

Захариева напомни, че и изборите зад граница струват пари, но идеята е да отворим секции там, където има повече избиратели.

„Ваксините са доброволни и те трябва да останат такива. Ние трябва да убеждаваме гражданите с медицински аргументи, а не насила. Не бива да се изисква задължително ваксиниране, за да влезеш в една държава“, подчерта министър Захариева. По думите й в границите на ЕС това изискване ще бъде категорично нарушение на свободното движение на гражданите.

„Поръчали сме 12 милиона ваксини, но има изоставане на доставките и то е навсякъде в държавите от ЕС. Поръчана е и проверка в заводите на една от компаниите в Белгия, за да се види на какво се дължи това забавяне“, уточни Захариева. Тя бе категорична, че ако руската ваксина получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата, тогава ще се търси начин да се поръча и от нея.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

да, да.. А вие сте скъсали! Да се скъсаш от смях, ако не живееш в България. Тарикати.
29.01.2021 09:09 / Отговор
В Македония болшевишката пропаганда е постигнала пълна подмяна на съзнанието. Такава се опитват да осъществят и у нас през последната година. ЕС трябва да ни е благодарен, че забавяме влизането още един троянски кон в Съюза.
А тая руска ваксина вярно ли някой в България ще я предпочете? Давайте западните, че ако се смени управлението и дойдат Нинова и Радев и без това друга освен руска няма да е налична, със или без разрешение на Европейската агенция по лекарствата. Някои ще си останем неваксинирани.
29.01.2021 09:37 / Отговор
кесо Какво ли ще кажат за този напълно очакван лупинг на "братята ни" край Охридското езеро техните адвокати от Германия и Америка. Ние си познаваме отлично "братята" и затова нямаме никакви илюзии колко подли и продажни могат да бъдат след дългогодишната "югославска школовка" и съветско-руска "специализация". Затова и "адвокатите" трябва да се поровят малко по-задълбочено в същността на конфликта и тогава де се обаждат, иначе олекват и едва ли ще имат авторитет на като гаранти на истината и справедливостта в международните дела. А печеливши от това са другите "гаранти" - Русия и Китай, само дето те са гаранти на разрухата и падението.
29.01.2021 10:19 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети