Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Студентските бригади в САЩ са отложени

Политика

Захариева: Студентските бригади в САЩ са отложени

Снимка:

Сезонните работници заминават на тяхна отговорност, посочи още външният министър

„Студентите да охладят ентусиазма за бригади, САЩ отложиха тази програма и издаването на визи до 12 май“, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БТВ.

„Нашите препоръки остават непроменени и те са не пътувайте в други държави“, припомни тя.

По думите ѝ сезонните работници от България са около 50-60 000 всяка година. „Те заминават сега на собствен риск и собствена отговорност, българското правителство не организира това“, заяви още тя.

За случая с върналото се от Амстердам семейство, Екатерина Захариева съобщи, че е разпоредила проверка и е разговаряла с посланика на Нидерландия у нас. На 26 април вечерта от Амстердам в София пристигат майка, син и дъщеря от хасковското село Криво поле. Още в Нидерландия майката е била в тежко състояние със симптоми на коронавирус, а синът вече е проявявал симптоми.

„Кризата няма да приключи за един-два месеца. Трябва да се мисли за възстановяване на единния пазар. Това ще става само в координация и когато условията позволяват“, уточни Захариева.

„Все още има българи в чужбина, които искат да се приберат. В началото на кризата беше много тежка ситуацията. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и сега ситуацията се нормализира. В момента в Русия има най-много чакащи българи, които искат да се приберат. На 2 май организираме чартър за тях. Вече е доста по-спокойно", обясни Захариева.

По думите ѝ сега вече има обратната вълна - на върнали се българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още