Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева участва в среща на Международния алианс за възпоменание на Холокоста

Политика

Захариева участва в среща на Международния алианс за възпоменание на Холокоста

Захариева участва в среща на Международния алианс за възпоменание на Холокоста - Tribune.bg

 Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще ръководи българската делегация по време на първата Министерска среща на държавите-членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) в Брюксел на 19 януари 2020 г. Домакини на събитието са МАВХ и правителството на Люксембург.

В рамките на срещата министри и високопоставени представители на 35 държави, както и ръководители на различни международни организации, ще препотвърдят ангажимента си за борба с антисемитизма и други форми на дискриминация, както и за съхраняване на историческата памет за Холокоста. Очаква се участниците да приемат декларация по повод 75 години от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау в Полша.

МАВХ е обединение на правителства и експерти за укрепване и насърчаване на образованието, възпоменанието и изследването на Холокоста и за поддържане на ангажиментите към Декларацията от Стокхолм от 2000 г. МАВХ играе водеща роля в борбата срещу антисемитизма и други форми на дискриминация.

Стокхолмската декларация от 2000 г. е основополагащият документ на МАВХ, който подчертава, че безпрецедентният характер на Холокоста винаги ще има универсален смисъл и че по същество оспорва основите на цивилизацията.

В МАВХ членуват 34 държави-членки, 1 странa-лиазон (Република Северна Македония), 7 страни-наблюдатели и 8 постоянни международни партньори (международни организации със статут на наблюдатели). От 28-те държави-членки на Европейския съюз, 26 са пълноправни членове на Алианса, сред които и България. Страната ни се присъедини към МАВХ през декември 2018 г.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати