Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева за дипломатическото напрежение с Турция: Да се използва религията за политически цели е крайно опасно

Политика

Захариева за дипломатическото напрежение с Турция: Да се използва религията за политически цели е крайно опасно

Захариева за дипломатическото напрежение с Турция: Да се използва религията за политически цели е крайно опасно - Tribune.bg
Снимка:

Между София и Анкара има дипломатическо напрежение, но не е предизвикано от нас

„Между София и Анкара със сигурност има дипломатическо напрежение, но не е предизвикано от София. Разбира се, че сме ядосани, защото изборите идват и се провеждат, но има следващ ден. Утре все още ще бъдем съседи, той все още ще бъде министър, премиерът Борисов ще бъде премиер.“ Така външният министър Екатерина Захариева коментира пред bTV изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила и затова е променен Законът за вероизповеданията у нас.

Външният ни министър е на мнение, че е крайна мярка да се късат дипломатическите отношения с Турция, защото тя е един от най-големите ни икономически партньори.

"За съжаление, не го правят за първи път. Очевидно започва да става система. И в предишни години, преди избори, е имало подобни изказвания от турска страна. Сега преди изборите им отново имаше невярно, абсолютно неприемливо и в никакъв случай несъответстващо на истината изказване", подчерта Захариева. Тя припомни, че миналата година, отново преди избори, имаше изказване на президента Реджеп Ердоган, след което се наложи България да реагира остро.

Според нея, Чавушоглу очевидно се опитва да мобилизира подкрепа за изборите и то в район, където има турци и от България.

„Не само в Турция, но и на други места започва да се използва религията като част от политиката. В България живеем в мир и разбирателство и дори не се замисляме какво вероизповедание нашият приятел изповядва. Този тренд, да използваш религиозните теми за политика е изключително опасен. Нека да видим като минат изборите – дали няма да размислят“, допълни министърът. И сподели, че е на мнение, че най-лесното нещо е Турция да се извини.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Захариева 1.Външнивт министър на Турция каза , че въпросът за вероизповеданията е съгласуван с българското правителство
2. В същия ден во главе с Цветанов се приема.поправката за дарения от парламента. Нали затова бяха предишните поправки, за да няма дарения, а субсидии.от държавата. Някой многоооо лъже.
30.03.2019 11:19 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати