Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: България ще бъде причината целият ЕС да не прилага Истанбулската конвенция

Политика

Захариева: България ще бъде причината целият ЕС да не прилага Истанбулската конвенция

Захариева: България ще бъде причината целият ЕС да не прилага Истанбулската конвенция - Tribune.bg
Снимка:

„Можете да се гордеете с това“, обърна се вицепремиерът към левицата

България ще бъде причината целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие. Това посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали ще оттегли подписа си под „Истанбулската конвенция“ след решението на Конституционния съд. Въпросът е зададен от депутатът от БСП Иво Христов.

„Можете да се гордеете с това“, обърна се Захариева към левицата.

Министърът на външните работи уточни пред депутатите, че след като една от държавите в ЕС изрази такова несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да прилага конвенцията.

„Нашият съвет по европейските въпроси е одобрил следната позиция – че няма как да подкрепим решението на Съвета относно включването от името на ЕС в конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие поради решение на Конституционния съд“, обясни Захариева.

Според външния ни министър различни държави, които вече са ратифицирали документа, могат да прилагат Истанбулската конвенция, но по същество българското решение ще спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията.

БСП се обявиха против ратифицирането на Истанбулската конвенция и участваха активно в кампания, която да попречи нейното приемане в България. Интересното е, че от Партията на европейските социалисти, част от които са и БСП, подкрепят силно Инстанбулската конвенция. Дори излезе информация, че самата Корнелия Нинова е подписала документ в подкрепа на конвенцията. Това е станало на форум на ПЕС в Лисабон.

В крайна сметка обаче Конституционният съд се обяви против конвенцията.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп