Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: За нас е важно българите в чужбина да започнат да се връщат обратно

Политика

Захариева: За нас е важно българите в чужбина да започнат да се връщат обратно

Захариева: За нас е важно българите в чужбина да започнат да се връщат обратно - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на външните работи ще се срещне с държавния секретар на САЩ

За българското правителство е важно да работи за това българите в чужбина да започнат да се връщат обратно в страната ни. Това посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева, която е на посещение в САЩ и се срещна с българската общност във Вашингтон.

„Знам, че още много трябва да направим. Това, което интересува нашите сънародници зад граница като мотив да се върнат, са възможностите за реализация и за работа, средата, в която живеят, доверието в институциите и в държавата. Те трябва да се чувстват в сигурна, стабилна среда и в страна, в която имат усещане, че живеят справедливо и получават справедливост“, заяви Захариева.

Тя подчерта, че миналата година за първи път се е наблюдавало изравняване на броя на хората, които напускат и тези, които се връщат. „Това говори, че вървим в правилната посока“, заяви тя.

„Няма как да успяваме в този сложен свят с тежък международен дневен ред без нашите най-добри посланици - българите зад граница“, посочи още министърът.

Захариева и българската общност в САЩ обсъдиха и Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министърът на външните работи подчерта, че през тези шест месеца страната ни е показала, че не само може да избере значима за целия ЕС, но и много важна и за САЩ тема и да я направи приоритет за целия Съюз. „Не само, че сключихме договор с Република Македония, който се опитвахме да сключим от 12 години, но мисля, че този договор стана тласък и даде кураж на решаването на другите тежки въпроси между Република Македония и Република Гърция. Ние показахме, че като една нова държава членка на ЕС, като държава, която де факто само от 27 години изгражда демокрацията, не сме фокусирани само върху собствените си проблеми, а можем да изведем важна за България тема и да я направим значима и за останалите 27 държави“, заяви още първият ни дипломат.

Предстои Захариева да се срещне с американския държавен секретар Майк Помпео, с когото ще обсъдят въпроси от двустранен, регионален и глобален интерес. Именно Помпео е поканил и Захариева в САЩ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети