Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Законът за хората с увреждания бе приет на първо четене

Политика

Законът за хората с увреждания бе приет на първо четене

Снимка:

Помощни средства и медицински изделия се осигуряват от системата на здравеопазването

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за хората с увреждания. Промените са абсолютно належащи, изтъкна в пленарна зала заместник-председателят на Социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

"На първо място най-важната промяна е свързана с преминаване на дейностите по предоставяне на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия към системата на здравеопазването", коментира от трибуната Ангелова. По думите й прехвърлянето на помощните средства на хората с увреждания за изплащане от системата на здравеопазването е тема, която дълги години е обсъждана.

Разходите са финансово осигурени в рамките на утвърдените разходи в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, допълни Светлана Ангелова.

В отговор социалистът Антон Кутев призна, че Законът за хората с увреждания решава проблеми във вярната посока, но БСП няма да го подкрепи заради отлагане създаването на Агенцията за хората с увреждания.

"Преминаването на помощните средства към здравеопазването е нещо, което и ние сме искали", подчерта Антон Кутев. Според него това е нещо, което би трябвало да се подкрепи, но той ще гласува „въздържал се“.

Измененията в Закона за хората с увреждания предвиждат осигуряване на по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата Държавна агенция за хората с увреждания към Министерския съвет, убедени са от мнозинството.

"За" предлаганите промени гласуваха 82 народни представители, без "против" и с 20 "въздържали се", с което Законът за хората с увреждания бе приет на първо четене.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още