Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Приеха на първо четене законът за колекторските фирми

Политика

Приеха на първо четене законът за колекторските фирми

Приеха на първо четене законът за колекторските фирми - Tribune.bg
Снимка:

Законопроектът за колекторските фирми бе приет от парламента на първо четене. По искане на Ива Митева от ИТН депутатите гласуваха максималният срок за промени между двете четения - 28 дни.  

„Становищата относно законопроекта са отрицателни – всички, които са постъпили в комисията по правни въпроси. Дори юристите водят полемика дали се включват в обхвата на закона и бързите кредити. Според мен разпоредбите трябва да са категорични. Да приемем закона като основа, а след това да започнем да работим по имплементиране на директивата за банковите кредити в него за тези 28 дена между първо и второ четене, в отворен обхват“, призова Митева.

„Банковите, ипотечните, бързите кредити са извън този закон. Това са 70% от задълженията, които се препродават от колекторските фирми. Правите ги монополисти“, коментира и Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС. По думите й с голяма фантазия юрист може да каже дали бързите кредити се регулират от закона. „4 млрд. лв. са само задълженията по банковите кредити. Този законопроект пази от прехвърляне задължения към ВИК, телекоми и др. комунални услуги. Пълна лъжа е, че защитавате потребителите“, предупреди Каназирева. Тя се позова на данни от Асоциация управление вземанията, според които 44% от вземанията, които колекторите търсят са банкови вземания, 28% - дългове към нефинансови институции, а само 16% са пари, дължими към телекомите.

Вицепремиерът Корнелия Нинова защити законопроекта като призова депутатите да отидат в деловодството на парламента и да се запознаят с доклада на ДАНС, тъй като 4 млрд. лв. се въртят от колекторските фирми у нас.

„ Трябва да има ред за тези, които събират потребителски рекет“, настоя Нинова. Тя припомни, че години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск и на изнудване без държавата да може адекватно да предложи регулация на взаимоотношенията между кредиторите и потребителите.

Приетият на първо четене закон предвижда създаване на регистър на колекторските фирми, въвежда изисквания към дружествата за минимален внесен паричен капитал, не по-малко от 500 хил. лв., а в ръководството на тези фирми не трябва да има осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

„За пръв път се урежда тази материя със законопроект и аз разбирам, че той не е съвършен по мнението на част от депутатите, но искам да благодаря и да поздравя колегите от партиите в правителството и от управляващото мнозинство, че въпреки някои забележки, подкрепиха в комисиите на първо четене законопроекта“, изтъкна Нинова. Със 106 гласа „за“ и 23-ма въздържали се законопроектът бе приет на първо четене в пленарна зала.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати