Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Законът за личната помощ влиза в пленарната зала

Политика

Законът за личната помощ влиза в пленарната зала

Законът за личната помощ влиза в пленарната зала - Tribune.bg
Снимка:

Право на лични асистенти да имат всички хора с трайни увреждания, предвиждат текстовете

Депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за личната помощ. Новите текстове са предложени от Министерския съвет. В тях се предвижда помощните средства за хората с увреждания да се поемат на Националната здравноосигурителна каса от края на следващата година. Промяната се налага, тъй като законът предвижда от 2021 г. право на лични асистенти да имат всички хора с трайни увреждания, без ограничение в часовете труд на асистентите.

Очаква се новите текстове да променят ежедневието на около 640 хил. българи с трайни увреждания, в т.ч. и 80 хиляди деца и хора с увреждания в най тежките степени. Предвидените средствата за лични асистенти догодина са над 214 млн. лева. Новият момент е добавянето на една категория – хората над 18-годишна възраст с ТЕЛК между 70% и 89%.

На заседанието си днес депутатите ще обсъждат още промени в Закона за опазването на околната среда и Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще информира на парламентарен контрол народните представители за мерките в училищата срещу пандемията от коронавирусната инфекция.

Очаква се единадесет министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети