Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Законът за туризма мина на първо четене в парламента

Политика

Законът за туризма мина на първо четене в парламента

Законът за туризма мина на първо четене в парламента - Tribune.bg
Снимка:

Зонираме нашите курорти, както правят и нашите преки конкуренти, каза министър Ангелкова

Парламентът прие промените в Закона за туризма със 104 гласа „за”, 13 – „против” и 68 „въздържали се”. Повече от 3 години се обсъждат промените в частта за статута на националните курорти, припомни на депутатите министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ националните курорти са лицето на българския туризъм и всички елементи от дейността им следва да се изяснят. И БСП, и „Обединени патриоти”, обаче, възразиха срещу зонирането на курортите от общинските съвети.

„Всички наши конкуренти – и Испания, и Италия, и Хърватска, и Гърция, и Франция имат зониране на националните курорти. Има зони, както за семеен отдих, така и за културно-исторически туризъм, така и за парти туризъм, така че да могат да се обхванат всички видове туристически продукти”, изтъкна министър Ангелкова.

За лидера на НФСБ в закона се залага едно капсулиране по темата национални курорти. „Прехвърлянето на правото за прилагане кои да бъдат и кои не национални курорти в Министерството на туризма представлява една своеобразна форма на диктат”, смята Валери Симеонов.

Министърът на туризма отхвърли обвиненията.

„Това са негови доводи, които от ден първи коментира. И аз не смятам, че по този начин трябва да се ръсят обиди и квалификации на една държавна институция. Фактите говорят сами за себе си. Използват се думи като корупция и некомпетентност, защото всеки от вас ги отразява. Зад тези обвинения трябва да има много ясни факти, а такива няма”, категорична е Николина Ангелкова.

Тя посочи, че от създаването на министерството има 31% ръст на чуждите туристи. През 2014 г. туристопотокът е бил 6 800 000 души, през 2018 г. - 9 200 000 чужди туристи, а само за първите девет месеца на тази година – 7 800 000 чужденци са посетили България, което е 31% ръст. „34% е ръстът при приходите от международен туризъм, сравнено с 2014 г. Така че тези цифри и факти показват, че независимо от трудностите, независимо от изключително силната конкуренция в този сектор,  ние успяваме да постигаме едни изключително добри резултати, независимо от внушенията, които се правят. Въпреки сложния сезон тази година само 0.8% е спадът на фона на цялата трагедия, която се описваше и присъди, които се раздаваха по отношение на българският туризъм юни месец”, завърши министър Ангелкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети