Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заков към военните зад граница: Желан партньор сме за съвместни тренировки благодарение на вас

Политика

Заков към военните зад граница: Желан партньор сме за съвместни тренировки благодарение на вас

Заков към военните зад граница: Желан партньор сме за съвместни тренировки благодарение на вас - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на отбраната и началникът на отбраната поздравиха военнослужещите, които изпълняват задачи в мисии и операции на НАТО и ЕС

„Високо ценя ролята на всеки един български военнослужещ, който в момента изпълнява воинския си дълг далеч от Родината. Всички вие изпълнявате задачи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз (ЕС) в различни части на света. Всички вие достойно представяте България като участвате в изпълнението на международните ангажименти, които страната ни е поела“. Това каза днес, 5 май, министърът на отбраната Драгомир Заков в приветствието си към командирите на националните контингенти, които участват в мисии и операции на НАТО и ЕС.

„Благодаря ви за професионализма, отговорността и високия боен дух, с които укрепвате и издигате авторитета на Въоръжените ни сили в сложната международна обстановка в момента. Изминалите десетилетия на достойно участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница доведоха до това днес България да е желан партньор за съвместни подготовки и тренировки, изключително необходими в условията на военни действия, кризи и несигурност“, посочи още министър Заков.

Той пожела на военнослужещите здраве, висок боен дух, успешно изпълнение на текущите задачи и спокойно завръщане, след приключване на мисиите, съобщиха от МО.

„Благодаря на националните ни командири в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали за дисциплината, отговорността и отношението им към изпълнението на служебните задължения. Достойно представяте страната ни в мисиите на НАТО и Европейския съюз. Това е особено важно в обстановката, в която се намираме“, заяви от своя страна и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той благодари също на Съвместното командване на силите за успешното менажиране на българските контингенти зад граница.

„За да бъдете вие осигурени, във връзка с родината, да се чуват всички ваши искания, проблеми и желания именно в интерес на общата цел – успешно изпълнение на задачите и представяне на нашата родина“, посочи началникът на отбраната.

В своето обръщение адмирал Ефтимов се спря и на настоящата среда на сигурност в региона. Той акцентира върху извършваното постоянно наблюдение на обстановката на стратегическо, оперативно и тактическо ниво.

„Правим всичко възможно в национален и коалиционен мащаб да не се допусне разрастване на кризата в нежелани направления“, увери началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов изрази надежда, че с актуализацията на държавния бюджет ще се получи адекватен отговор на усилията, полагани от Българската армия. „За да можем успешно да решаваме задачите си и да стоим на своя боен пост, но и да получаваме адекватна реакция и отношение от обществото и ръководството на държавата“, заключи началникът на отбраната.

Полковник Иван Иванов, национален командир на най-многобройния ни контингент зад граница в Босна и Херцеговина, който участва в операцията “ALTHEA” докладва, че обстановката по сигурността в зоната на операцията е относително спокойна и стабилна, а военнослужещите изпълняват задачите си съгласно стандартните оперативни процедури. Командирите на националните контингенти в Косово подполковник Банко Камбурски, в Ирак подполковник Иван Марков и в Мали старши лейтенант доктор Георги Семовски също пожелаха здраве, благополучие и успехи на всички свои колеги, които изпълняват своите служебни задължения в страната и извън нея.

Към момента 149 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България изпълняват с чувство на отговорност поставените задачи в операции на НАТО и Европейския съюз. Българските военнослужещи дават своя принос за утвърждаване на високия авторитет, който нашата страна и въоръжените сили, имат сред коалиционните партньори.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети