Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заков потвърди: Не сме ремонтирали украинска техника, още нямаме и договор

Политика

Заков потвърди: Не сме ремонтирали украинска техника, още нямаме и договор

Заков потвърди: Не сме ремонтирали украинска техника, още нямаме и договор - Tribune.bg
Снимка:

И към днешна дата няма договор между „Терем“ и „Укринмаш“ за ремонт на украинска военна техника в България. Няколко месеца след решението на Народното събрание, споразумението все още било „въпрос на дни“. Това стана ясно от Фейсбук кореспонденция между депутата от ГЕРБ Христо Гаджев и военния министър в оставка Драгомир Заков.

„Нито една бройка украинска военна техника не е дошла за ремонт, няма и да дойде. Дори няма договор, но пък се прави анализ. Повече от четири месеца правителството не е доставило никаква хуманитарна помощ за Украйна. Сигурно прави анализ?“, написа Гаджев.

Военният министър излезе с опровержение, което практически потвърди липсата на договор.

„Изводите са погрешни и извадени от контекста. Хуманитарна помощ е оказана - и парична чрез МВнР и защитна чрез МО. Договорът между „Терем“ и „Укринмаш“ е въпрос на дни, в изпълнение на решение на Народното събрание. Помощ може да се оказва не само с оръжие и не само хуманитарна. Това се научава още в първите дни като дипломат, отговаря той, но от думите му не става ясно каква помощ все пак се оказва.

Вместо това Заков прави намеци за търсена помощ от Украйна през периода 2015-2019, когато нямаше война.

„А юни-август 2017 г.?“, пита многозначително Заков без да става ясно какво толкова се е случило тогава. „Категорично смятам да не навлизам в тон на конфронтация. От това ли имат нужда в момента МО и армията?! За това ли трябва да се разпилява енергия или трябва всички да работим за това да имаме боеспособна армия? Да се връщаме ли назад? Можем. Но това не носи нищо позитивно и нищо градивно. Това не е моят дневен ред. Христо Гаджев, няма идеални хора, да не говорим за политици“, продължава неясното обръщение на министъра в оставка.

Гаджев се включва да отговори под поста на Заков.

„Да видим първо сключен договор и поне една машина за ремонт. Като стане ще черпя. До тогава съм песимист. За БТР-ите линейки не знам нищо. Но след като са им били толкова нужни, защо за 7 месеца не са им предоставени или поне да има сключен договор? Със сигурност сега са им по-нужни! МС възстанови ли стотиците хиляди левове на ИА ВКВПД за настаняване на бежанците, или те останаха за сметка на бюджета на МО?  Оправданието старите са лоши не работи, когато новите не правят абсолютно нищо.  Какво общо има БГ армия и нейните способности с помощта за Украйна? Това са две различни теми. Мога да навляза и в темата за свършеното за армията в това управление. Дали ще е позитивен разговорът?“, пита той.

„От друга страна „помощта“ за Полша, Словакия и Чехия достига рекордни нива, както и износа на петрол за Румъния. Това  помпа статистиката на Нинова, но и цената на колонка.  За съжаление всичко това се прави за пари, комисионни и трансфери в офшорки. Кирил Петков, Асен Василев и Корнелия Нинова не се посвениха дори да крадат от страданието на украинския народ“, пише още Гаджев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати