Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заков се обяви за държавнически решения в отбраната

Политика

Заков се обяви за държавнически решения в отбраната

Заков се обяви за държавнически решения в отбраната - Tribune.bg
Снимка:

Имаме нужда от боеспособна армия, каза министърът

„Кризата, в която се намираме и състоянието на Въоръжените сили повече не могат да са жертва на политическа нецелесъобразност. Време е за вземане на държавнически решения, те невинаги са популярни, невинаги могат да спечелят гласове, но е време за тях”, заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, който представи своя екип в Министерство на отбраната и основните приоритети.

„Имаме нужда от боеспособна армия, която може да ни защити, от армия – гордост за обществото и военнослужещите. Имаме необходимост да запълним нови военноспособности, това означава обаче сериозни разходи, които българските граждани трябва да отделим. За да можем да поискаме обаче тези средства от гражданите, трябва да гарантираме първо, че тези средства ще бъдат похарчени за истински способности и че ще бъдат похарчени по естествен начин”, заяви Заков.

„Ще бъдат използвани възможностите и сътрудничеството на НАТО и ЕС”, добави той.  Министърът заяви, че първият принцип, с който е дошъл в МО, е готовността да се вземат тежки решения. Той очертва 9 приоритета, сред които 3D радари, безпитолни летателни апарати и придобиването на самолетите F-16.

На въпроса дали България ще изпрати военна помощ на Украйна, министърът отговори, че всяка държава, която е жертва на военна агресия, има право да се защити и да бъде подпомогната. „Друг е въпросът всяка една държава с какво може да помогне. Министърът на отбрана не може сам да решава да изпрати каквото и да било на когото и да било”, каза Заков.

Той представи екипа си: двамата му заместници ще са Йордан Божилов и Александър Петков; началник на кабинета е Антоанета Лозенска; адм. Емил Ефтимов, началник на отбраната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети