Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заков за твърденията, че САЩ бавят доставката на F-16 заради теч към Русия: Груба манипулация и неистини

Политика

Заков за твърденията, че САЩ бавят доставката на F-16 заради теч към Русия: Груба манипулация и неистини

Заков за твърденията, че САЩ бавят доставката на F-16 заради теч към Русия: Груба манипулация и неистини - Tribune.bg
Снимка:

„Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно и с формално членство, базирано на опортюнизъм - това е груба манипулация и въвежда българските граждани в заблуждение. България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното казва неистини”. Това се казва в публикация на министъра на отбраната Драгомир Заков във Фейсбук по повод твърдения, че САЩ задържат доставката на F-16 заради съмнения за теч на информация към Русия.

Подозренията се появиха след публикация в Euractiv, базирана на думите на двама бивши български министри на отбраната – Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев. Пред медията Шаламанов заявява, че бавенето на новите американски изтребители може да се дължи на липсата на доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО.

 Той споделя, че имаме затруднения с процедурите за защита на класифицираната информация. Тагарев се съгласява с него и добавя, че „продължаваме да допускаме руски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че персоналът на базата няма да пие водка с руснаци”, разказва бившият ръководител пред Euractiv.

„Най-надеждната защита за сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната е членството в НАТО и ЕС. Там, където винаги можем да разчитаме на нашите съюзници и партньори”, отговаря чрез профила си военния министър Заков.

По думите му 63% подкрепят България да бъде част от НАТО и ЕС, а подкрепата за членство в Алианса е на рекордно високо ниво.

„Благодарни сме на Нидерландия за помощта за охрана на въздушното пространство”, посочва още военният министър.

„Два пъти Конгресът в САЩ гласува България да получи F-16, т.е. България е надежден съюзник и стратегически партньор, вкл. при опазването на класифицирана информация”, контрира министърът на отбраната. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети